Spanyol kupagyőztes edző Pécsett

A tőle kudarcnak számító bajnoki 6. hely után máris edzőt váltott a PEAC-Pécs. Az NB I-es női kosárlabdacsapatot mostantól a tavalyi spanyol kupagyőztes Gabriel Carrasco Tristancho irányítja, miközben a játékoskeretben is lesz bőven változás.

Ahogy a magyar fociban megszoktuk az Aranycsapatot és a meccseikre járó sok-tízezres közönséget visszasírni, a pécsi női kosárlabdában is egyre inkább legendává kezd halványulni a ’90-es évek, edzőként Rátgéber Lászlóval, Fűzy Ákossal, irányító-csapatkapitányként Iványi Dalmával fémjelzett „Mizo”-érájának több ezres publikuma is. Borítgathatjuk különféle szépségtapasz-magyarázatokkal jobbról-balról is, a lényeg ugyanaz marad: ezzel a játékosgárdával a PEAC-Pécsnek a bajnoki 6. helynél, a hazai kupafinálé 4. helyénél jóval előbb illett volna végeznie.

Más kérdés, hogy igaz lehetne-e az előző mondat azzal a kezdéssel, hogy „…ezzel az edzővel…”. Az elmúlt pár hónap mérkőzésein látottak, illetve a csapatból ki-kiszivárgó információk alapján nem biztos. Kond Árpád ügyvezető ugyan a friss edzőváltás kapcsán elsősorban udvariasan megköszönte Borisz Maljkovics itt végzett munkáját, ám értékelésének az a félmondata, hogy „szívvel lélekkel dolgozott, nem mulasztott egyetlen edzést sem…”, olyan kifinomultan diplomatikus (le)minősítése szakmai munkájának, hogy azt a gyakorlott újságíró is csak megsüvegelni tudja.

– A mi pénzügyi kereteink között a hatodik hely sem irreális, ám a rájátszás több szempontból sem úgy alakult, ahogy szerettük volna. Olyan szakvezetőt kerestünk tehát, akivel az alapcélokat (agresszív, modern kosárlabdát játszó, a fiataljainkat beépítő, a közönség által értékelt, ugyanakkor eredményes együttes kialakítása) meg tudjuk valósítani a következő idényben – tette hozzá a sportvezető.

A drukkerek ugyanakkor nem finomkodtak ennyire, az ő értékítéletükről mindennél többet elmond, hogy a rájátszás első hazai, Cegléd elleni meccsére, mikor kiderült, hogy a kupakudarc után a bajnokságban is csak az 5–8. helyért játszhatnak az egyetemisták, írd és mondd, mindössze 11-en(!) váltottak belépőt. Nem csoda hát, hogy a menedzsment is lépett, méghozzá szokatlanul gyorsan, így máris egyéves szerződést kötöttek Gabriel Carrasco Tristanchóval. A 44 éves dinamikus spanyol szakvezető, aki a hírek szerint a kemény munka elkötelezettje, hazájában tavaly kupagyőzelemre vezette a Conquero Huelva gárdáját. Ráadásul úgy, hogy a Palos férfiegyüttese után, 2006-ban még a spanyol 2. ligában átvett csapattal lépésről lépésre előrébb vezetve kétszer is a kupafináléig jutottak, tavaly pedig megnyerték azt.

Gabriel Carrascóval augusztus közepén kezdi meg a felkészülést a PEAC a következő idényre. A játékoskeret is folyamatosan alakul közben. Jó hír, hogy a tehetséges fiatal szerb irányító, Sanja Mandics újabb egy évre hosszabbított Pécsett. Ugyanakkor búcsúzik a PEAC-tól Zele Dorina és Licskai Zsófia, akikkel nem hosszabbít szerződést a klub, illetve elköszöntek Egle Siksniutétől és Jessica Kustertől is.

(Kiemelt kép forrása: huelva24.com)

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés