5 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapSportSportos hétvége zárja a Pécsi Napokat

Sportos hétvége zárja a Pécsi Napokat

A tavalyihoz hasonlóan ezúttal is sportos hétvége zárja le a szeptembert szinte átívelő Örökségfesztivál–Pécsi Napokat október 1-jén és 2-án a Széchenyi téren. Ennek nyitányát a Kaposvár és Pécs közötti, Rókaűzők névre hallgató egyetemi váltófutóverseny jelenti szombaton, majd vasárnap az immár 3. Misina-csúcstámadás vár profikra és amatőrökre a Belvárosban és Mecsekoldalban. A két rangos eseményről kedden délután közös sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők a Városházán.

Szombaton, azaz október 1-én a Kaposvár és Pécs között zajló, több évtizedes múltra visszatekintő Rókaűzők 85 kilométeres távjának az idén hetven 4 fős csapat vág neki, hogy a reggel 9 órai somogyi rajtot követően a Zselicen és a Mecseken átfutva 17 óra tájban megérkezzen a Széchenyi téri célba – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Amelyen előbb Girán János, Pécs, majd Dér Tamás, Kaposvár alpolgármestere kapott szót; mindketten a két település baráti és sportkapcsolatait méltatták, hangsúlyozva, hogy mindkét település számára kiemelkedő jelentőségűek az ehhez hasonló egyetemi és szabadidős sportrendezvények is.

futosajtaj1

Lengvárszky Attila, a PTE oktatási igazgatója, illetve Hári József, a szervezésben ugyancsak részt vevő Egyetemi Sportiroda vezetője egyaránt kiemelték, hogy a jövőre 650 éves PTE több szinten és számtalan színtéren kötődik a sporthoz, amely szerintük annak ellenére egyre fontosabb hívószó lehet a leendő hallgatók számára, hogy az utóbbi években a kötelező testnevelés már kikerült az egyetemek programjából.

A Kaposvár és Pécs közötti számtalan kistelepülés pedig mindkét kampusz számára fontos beiskolázási régiót is jelent, nem véletlen, hogy a szervezők az itt élőket is megpróbálták aktívan bevonni a programba.

A Rókaűzők útvonala, a váltópontok, illetve a versennyel kapcsolatos további információk részletesen megtekinthetőek a www.rokauzok.hu oldalon.

Remélhetőleg a Rókaűzők mezőnyéből is sokan részt vesznek majd a másnapi 3. Misina Csúcstámadáson, amelyre a rendező PSN Zrt. egyrészt a profi futókat, illetve kerékpárosokat várja a Misina-tetőre tartó 14 kilométeres távon, emellett a családok, a gyerekek és az amatőr futók számára egy rövidebb, külön értékelt belvárosi távval is készül – tudhattuk meg immár Vári Attilától, a PSN Zrt. vezérigazgatójától.

rókaűzők

Ugyan az előnevezési időszak már véget ért, de a Nagy Lajos Gimnázium udvarán kialakítandó versenyközpontban várják majd a helyszíni nevezőket is október 2-án, vasárnap délelőtt. Az előző két esztendő sikerei után ezúttal is minden korosztály számára remek alkalmat teremt a sportolásra a Pécsi Sport Nonprofit Zrt., hiszen a legkisebbeket a Hauni-törpe-futás távjára, a családokat a Hauni családi futásra, az iskolákat és csoportokat, hobbifutókat a Hauni-Tüke-futásra várják.

Természetesen a profik, illetve a komolyabb kihívásra vágyók sem maradnak lehetőségek nélkül, hiszen akár kerékpárral, akár futva is teljesíthető az ország egyik legszebb útvonalán haladó Misina-csúcstámadás 14 kilométeres távja. E távra több neves közép- és hosszútávfutó, magyar és maratoni bajnok is nevezett – a hölgyek 1-es rajtszámát például Pécs, a PVSK újdonsült olimpikon maratonistája, Szabó Tünde számára tartják fönt a szervezők.

Minden résztvevő ajándék pólót kap, a Misina-csúcstámadás mezőnye pedig a verseny logójával ellátott, sportoláshoz, futáshoz kialakított speciális technikai felsőt hordhat ezentúl. A rajtszámmal rendelkezők ajándéksorsoláson is részt vesznek. A hosszabb, kihívásokkal teli csúcstámadást teljesítőket egyedi befutóéremmel és jelentős pénzdíjjal is motiválják a szervezők. A Tüke-futáson részt vevő iskolákat, illetve legjobban mozgósítókat testnevelőiket pedig extra különdíjban részesítik a szervezők.

Érdekesség, hogy Misina-futás teljes útvonalán több kamerával (közte drónokkal) követik a futókat, a Széchenyi téren felállítandó óriáskivetítőn így az egész viadal élőben nyomon követhető lesz.

A rövidebb távok közös eredményhirdetése után, kb. 12.45-kor dr. Páva Zsolt polgármester a futótársadalom nyilvánossága előtt köszönti a Széchenyi téri színpadon Pécs két paralimpiai bronzérmesét, Konkoly Zsófiát és Sors Tamást; míg a PSN Zrt. olimpiai bronzérmes úszója, Kenderesi Tamás közönségtalálkozóra várja ugyanitt az érdeklődőket.

A Facebookon a 3. Misina-csúcstámadás eseményoldalán megtalálható beharangozó videótól várhatóan azoknak is megjön a kedve a futáshoz, akik jelenleg még csak gondolkodnak a nevezésen. Online-nevezés, kedvcsináló videók, bővebb infó: www.psnzrt.hu

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő