12 C
Pécs
csütörtök, április 18, 2024
KezdőlapSportSzigorúbb büntetés a veszélyes szurkolóknak

Szigorúbb büntetés a veszélyes szurkolóknak

Lengyelországban hatályba lépett a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokságra vonatkozó törvénymódosítás, amely többek közt feljogosítja a rendőrséget a közbiztonságot veszélyeztető szurkolók személyes adatainak gyűjtésére és feldolgozására.

Bronislaw Komorowski államfő szeptember 22-én írta alá a tömegrendezvények biztonságáról rendelkező törvény módosítását, amely eredményesebb hatósági fellépést tesz lehetővé a stadionhuliganizmus ellen olyan nagy sporteseményeken, mint amilyen a 2012-es, Ukrajnával közösen rendezendő Eb.

Az európai szövetség (UEFA) kérésére a hatóságok ellenőrzik a belépőjegyeket, a vásárlók személyes adatait, de a névre szóló jegyeken kizárólag a szektor és a hely száma lesz feltüntetve.

A szigorítások egy része – többek között a veszélyes, illetve a személyazonosítást akadályozó tárgyak használatára, a rendezvény leállítására vonatkozó szabályozások – januártól lépnek életbe. Veszélyes eszközök, kés és éles tárgyak birtoklása szabadságvesztéssel vagy 3 ezer zloty (kb. 210 ezer forint) pénzbírsággal büntethető. Büntetendő az egyik szektorból a másikba való átjárás vagy a stadionba való illegális belépés is.

A meccseken legfeljebb 3,5 százalék alkoholtartalmú szeszesitalok árusíthatók, kivéve a nagy kockázatú rendezvényeket, ahol ez sem megengedett. Az előírás megszegőit szabadságvesztésre vagy legkevesebb 2 ezer zloty (140 ezer forint) pénzbírságra ítélhetik. Az arc eltakarásáért ugyancsak szabadságvesztés vagy pénzbírság jár.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő