Többmilliárdos fejlesztések indulnak a PVSK-nál

Ahogy arról már beszámoltunk, a magyar kormány 2017 és 2019 között központi költségvetési forrásból összesen mintegy 4,6 milliárdos támogatást nyújt a Pécsi Vasutas Sportkör (PVSK) sportinfrastruktúra-fejlesztéseihez – jelentette be szerdán a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára Pécsen.

A 2019-ben centenáriumát ünneplő PVSK története legnagyobb fejlesztésébe fogott. A 4,5 milliárdos projekt új kosárlabda- és küzdősportcsarnokokat, fedett lelátós focipályákat, atlétikapálya-felújítást és új futófolyosót is magában foglal.

Pár napja csak a puszta hír látott napvilágot: a kormány 2017 és 2019 között központi költségvetési forrásból összesen 4,6 milliárdos támogatást nyújt a PVSK sportinfrastruktúra-fejlesztéseihez – a részletekről szerda délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a klub.

Az utánpótlást is segítik a fejlesztések

Érdekes, hogy a tájékoztató résztvevői (Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára, egyben a PVSK férfikosárlabda-szakosztályának elnöke; Czerpán István, a PVSK ügyvezető elnöke és Iványi Dalma, 134-szeres válogatott kosárlabdázó, a PVSK utánpótlásedzője) egyaránt saját sportolói múltjukból vett érzelmi szálakkal szőtték át mondandójukat – talán ráéreztek, hogy a baranyai megyeszékhely történetének egy összegben bejelentett valaha volt legnagyobb sportberuházási programját nem lehet csak úgy, a Magyar Közlöny rideg soraival fölvezetni.

Ahogy az államtitkár, már a végső számot konkretizálva a 4 595 721 000 forintos fejlesztés hátteréről elmondta: a PVSK hosszú ideje tervezi a mára többnyire elavult létesítményei felújítását, bővítését. A mostani lehetőség pedig Orbán Viktor miniszterelnök szeptember elsején a klubnál tett látogatását követően érhetett valósággá, amelynek eredményeként a 98 esztendős egyesületet még inkább a pécsi sport szerves részévé válhat. Az építtető a közbeszerzési eljárások lefolytatása után a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium lesz, a projekt néhány területen a tulajdonviszonyok rendezésével is jár, elsősorban az állam és a MÁV között. Természetesen a klub mind a 12 szakosztályát és ezernél több sportolóját érinti, sok évtizedes lemaradásokat behozva. Hozzátette, annak eredményei érezhetően megjelennek majd a PVSK utánpótlás-nevelésében, egyúttal új dimenzióba helyezik a klub működését. „Dicső múlt, aktív jelen, optimista jövő”, fonta végül egy frappáns fordulattal egybe a Vasút eddigi sikertörténetét, illetve a jövőt szerintük további fél évszázadra meghatározó programot Rákossy Balázs.

Már folynak fejlesztések a PVSK-nál

Czerpán István már a részletekbe avatta be a megjelenteket. A projekt több lépcsőben valósulhat meg, elsőként értelemszerűen a tervezést legkevésbé igénylő momentumokkal, így a különben valóban dicső múltú (hogy mást ne mondjunk, a Pécsi Dózsa egykoron e katlanban 22 ezer néző előtt a Craiovát és a Newcatle-t is le tudta győzni, de a Juventust is megszorongatta…), mára romhalmazzá vált focistadion maradványainak elbontásával, a 15 esztendős rekortán atlétikapálya felújításával indulhat. Aztán a már ugyancsak látványos munkafázisában lévő, most épülő kosárlabda-munkacsarnoktól egy ugrásnyira, ugyancsak a Verseny utcára néző nagyobb labdarúgó-, küzdősport- és atlétika- munkacsarnok valamint egy futófolyosó tető alá hozásával léphet a második fázisba. Záróakkordként pedig – és e fázis lehet, hogy kicsit túlcsúszik majd a 2019 nyarára tervezett nagyszabású centenáriumi ünnepségeken – a Verseny utca elején álló, vagy mára inkább rogyadozó, műemlék jellegű, egykor kosarasgenerációknak otthont adó kis sportcsarnok is a pincétől a padlásig (pontosabban a ma mindenütt beázó tetőig) teljes egészében megújulhat.

A régi-új épület a minőségi előrelépés mellett mennyiségi ugrást is hozhat a PVSK kosárlabda-utánpótlásának nevelésébe, tíznél több tornaterem bérlését válthatja ki, emellett igazi otthonérzetet is adva a csaknem ötszáz kosaraspalántának – tette hozzá már Iványi Dalma, egyben örömét hangoztatva, hogy ilyen történelmi pillanatok tevékeny részese lehet.

A fejlesztések látványterve (forrás: PVSK)

Czerpán István újságírói kérdésre elmondta, természetesen az új létesítmények környezetéről sem feledkeznek meg, így többek között számos új parkolót is kialakítanak, illetve az önkormányzattal máris egyeztetésbe kezdtek magának a Verseny utcának a felújításáról (járdák, úttest), illetve a mai, sokszor veszélyes közlekedési helyzet biztonságosabbá tételéről is.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés