13 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapSportLabdaÚj utakon a kézilabdás fiúk

Új utakon a kézilabdás fiúk

A szakmai, illetve gazdasági érdekek és lehetőségek mentén igyekszik átszervezni a fiú kézilabda-utánpótlás jövőjét a PSN Zrt. Sportiskola. Ennek érdekében megállapodást kötött a PEAC-cal, amelynek hozadékaként a sportiskolából kinövő fiatalok előtt nemcsak felnőtt sportpályafutásuk, de egyetemi tanulmányaikon keresztül a megcélzott életpályamodell is új lehetőséget kínál.

Az eddigi formában is jól működő női szakág változatlanul hagyása mellett a következő bajnoki idénytől több fronton is változás várható a pécsi kézilabdás fiúknál – elsősorban szervezeti, tehát a gyerekek hétköznapi munkáját kevésbé érintő szinten. A PSN Zrt. Sportiskola stratégiai megállapodást kötött a PEAC-cal, melynek felnőttcsapata az ősszel az NB II-ben indul majd. A PEAC melletti érv többek között, hogy a PTE sportklubja révén az egyetemi tanulmányok, majd a tervezett sportolói életpályamodell révén azt követően is új perspektívák nyílhatnak a felnövekvő kézisek előtt.

Tervezik ugyanakkor az együttműködést a KBSK-val is: a komlóiak az élvonal régi harcosai, így a felnövekvő PSN-es gyerekek legtehetségesebbjei akár az NB I-ben is „házon belül” folytathatnák sportpályafutásukat.

Az U7-től az U14-es, illetve serdülő korosztályig bezárólag továbbra is PSN Zrt. Sportiskola néven versenyző utánpótlásgárda Wiesner László szakmai irányításával készül majd az őszi bajnoki idényre; míg az ifik a szövetségi versenyszabályzatnak megfelelően már közvetlenül az NB II-es PEAC égisze alá tartoznak majd.

Az átszervezés kapcsán szót kell ejteni az NB I B-s férficsapat mellett egyetlen, junior korú utánpótlásgárdát versenyeztető PVSE-ről is.

Az együttest a korábbi elszámolási hiányosságai miatt nem közvetlenül, hanem a PSN Zrt. (mint sportszervezési és ellenőrzési feladatokat is ellátó városi sportcég) közbeiktatásával támogatja az önkormányzat évek óta folyamatosan anyagilag. Mivel ismét elszámolási gondokkal, hiányosságokkal, szabálytalanságokkal küszködik a PVSE, a hosszú ideje fennálló problémák tarthatatlansága miatt döntött úgy a város, hogy új alapokon, a PEAC-cal együttműködve építi fel saját férfiszakágát.

Ez a megfelelő önkormányzati döntések – pályahasználat, sportolói lakások igénybe vétele – meghozatala után azzal is járhat, hogy ez az új gárda élvezheti majd a PVSE korábbi kedvezményeit. Mindettől a szakemberek hosszabb távon a férfiszakág teljes vertikumának szakmailag és a finanszírozás terén is eredményesebb jövőjét várják, magyarán a város ilyen módon kívánja megmenteni és fejleszteni a férfi kézilabdázást.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő