Uszodaátvétel – olimpiai bajnoki kézfogással

Szeptember elsejével a Hullámfürdő is a júliusban megalakult Pécsi Sport Nonprofit Zrt. kezelésébe került, ezzel teljessé vált az új intézmény létesítményhálózata. Az átadás-átvétel ünnepélyességét az első ifjúsági olimpián, Szingapúrban aranyérmet szerző Biczó Bencének kedden átadott emléklappal is fokozta Vári Attila vezérigazgató – aki vízilabdázóként kétszer is megkönnyezhette már az „igazi” ötkarikás játékok dobogójának tetején a Himnuszt.

– A Lauber Dezső Sportcsarnok, a Műjégpálya, a Lőtér és a Várkői Ferenc Diák- és Szabadidősport-központ után szeptember elsejétől a Hullámfürdő új gazdája is a Pécsi Sport Zrt., így immár valóban egy kézbe kerültek a város sportlétesítményei. Mindez a tervek szerint hatékonyabb működést eredményez, és különféle pályázati források bevonásával a jövőbeni fejlesztések alapjait is megteremtheti. A folytatásban az intézmények után a sportirányítás is fokozatosan az új társaság kezelésébe kerülhet, e két szegmens ugyanis tartósan nem válhat el egymástól – hangsúlyozta a Hullámfürdőben rögtönzött keddi sajtótájékoztatón Csizi Péter fideszes országgyűlési, egyben önkormányzati képviselő, a Városháza Népjóléti és Sportbizottságának elnöke.

Utána Vári Attila, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó köszöntötte az ugyancsak a Sport Zrt.-hez tartozó Pécs Városi Sportiskola Egyesület úszóját, Biczó Bencét, aki a szingapúri ifjúsági olimpián 200 pillangón aranyérmet szerzett – illetve edzőjét, Sántics Bélát. Vári Attila hangsúlyozta: az ifjú tehetség eredménye nemcsak az egyesület és a város, hanem a nemzet sportsikerét is jelenti, épp ezért minden lehetséges támogatást megígért, amely jó esélyeket teremthet számára a londoni olimpiai sikerekre is.

Sántics Béla a köszönő szavak után abbéli reményének is hangot adott, hogy a város a jövőben, ha lehet, az eddiginél is jobban megbecsüli hasonló (sport)értékeit, és a korábban meglehetősen „zaklatott” körülmények között készülő úszóknak is ideális feltételeket teremt ahhoz, hogy például Biczó Bence a közeljövőben immár a felnőtt világversenyeken is hasonlóképpen öregbíthesse a város hírnevét.

Arra a kérdésre, hogy miként látják Biczó immár egyre gyakrabban szóba kerülő összehasonlítását a Pekingben nyolc aranyig jutó amerikai úszófenomén, Michael Phelpshez, a szakvezető kijelentette: mindkettejüket nagy büszkeséggel tölti el már csak ennek felvetődése is, ráadásul nem is a helyi média kereste először a párhuzamot, hanem amerikai lapokban jelentek meg ilyen tárgyú írások, és ma már a nemzetközi szaksajtóban egyre gyakrabban emlegetik Bencét Phelps lehetséges kihívójaként.

Ám ne feledjük, e téren csak a pillangóúszásról van szó, teszi hozzá már Biczó Bence, neki ugyanis egyértelműen ez a kedvenc, mondhatni egyetlen versenyszáma, így az aranyak nagy részét egyelőre nem kell féltenie a pécsi fiatalembertől az amerikainak…

Ám a 200 pillangón versenyző nemzetközi élmezőnynek legalábbis számolnia kell vele, hiszen Biczó 1:55,82 perces ideje az európai felnőtt ranglistán már a 2., a világranglistán a 9. helyet éri. Méghozzá úgy, hogy az előtte álló nyolcasból mindenki a ’85-’87-es korosztályhoz tartozik, míg ő csak 17 esztendős.

Az előttük álló időszak feladatairól szólva Sántics Béla elmondta, hogy tanítványa még egy hét pihenőt kapott, aztán máris indul az újabb kőkemény felkészülés. Előbb a rövid pályás felnőtt Eb-re, majd a világbajnokságra – az a szerencse, hogy az ifiolimpiai eredmény erre máris kvalifikációt jelentett -, a jövő esztendőtől pedig már a londoni részvétel kivívása is a szemük előtt lebeghet.

A sikerek összetevőjét boncolgatva, szakmai kulisszatitokról is fellebbent a fátyol: Sántics Béla nem tagadta, tanítványai állóképességének fokozásában az ő egykori mestere, Széchy Tamás módszere ma is mérvadó, ám a tréningeken is versenysebességű terhelés és a különféle élettani paraméterek ehhez csatlakozó folyamatos elemzése már az új idők modern technikáinak ötvözését jelenti a néhai zseni szellemi hagyatékával.

Szűcs Zsolt írása.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés

Comments are closed.