Megfejtettük a rejtélyes pécsi bringák titkát!

Különleges biciklik cirkálnak a belvárosban, olyanok, amelyek ránézésre inkább hasonlítanak egy futópadhoz, mint egy kerékpárhoz. A spéci járgányokban azonban nem a kinézetük lényeges, hanem az, amit tudnak. Ezeket az eszközöket ugyanis kifejezetten rehabilitációra, ízületi terhelés nélküli teljesítménynövelésre ajánlják. Most pedig Pécsett tesztelik őket.

Amerikában már évek óta használják, Magyarországra csak tavaly hozták be a különleges bicikliket. Pécsett jelenleg kettőt tesztelnek olyan egyetemisták, akiknek ízületi problémáik vannak. A szerkezet neve ElliptiGo, mely különböző mozgásformákat ötvöz: a futást, a kerékpározást, valamint az elliptikus tréneren végzett edzést  – ülés pedig nincs rajta.

Íme, a canga futópad

A tesztelés hátterében egy tudományos kutatás áll, amit a pécsi Rajner Dániel végez. A Pécsi Tudományegyetemen, rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakon tanuló fiatal, ugyanis abból írja a szakdolgozatát, hogyan lehet szinten tartani a lesérült sportolók erőnlétet úgy, hogy az ne okozzon nekik fájdalmat.

– Édesapám hozta be ezeket a különleges bicikliket Magyarországra, így adott volt, hogy kicsit beleássam magam a működésük és egészségügyi vonzataik vizsgálatába. A kutatás lényeg az, hogy ízületi terhelés nélkül is tudjuk növelni a megsérült sportolók erőnlétét – magyarázza Dani, aki szerint az eszköz segítségével egy sérült sportoló könnyebben térhet majd vissza a versenyzéshez.

– A teszteléshez a Széchenyi teret választottuk, hiszen itt minden adott. Van lejtő, kis domb és persze a jármű is szépen tud haladni a burkolaton – mondja Rajner Dániel.

Ezen nem lehet ejtőzni, ha gurul a lejtőn. Nincs rajta ülés!

Az egyetemista szerint akik kipróbálták, mind pozitív véleménnyel voltak az újdonságról. A tesztelők szerint mozgás közben valóba nem fájnak az ízületeik, mégis kellőképpen elfáradnak.

Rajner Dániel nézi, ahogy köröznek a járgányok. Ő vizsgálja az eszköz hatásait
Az eszköz természetesen nemcsak rehabilitációra és teljesítményfokozásra használható. 

Az elliptikus elven működő kerékpárt még jó pár hétig tesztelik, majd kielemzik az adatokat. Az eszközt egyébként nem lehet kölcsönözni, csak megvásárolni, egyelőre Magyarországra összesen öt típust hoztak be Amerikából.

Azért mutatunk egy videót még több hihetetlen bicóról is. Ez a jövő?

 

 

Hirdetés