10 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapHírzónaVerseny és díj is őrzi Ranga László nevét

Verseny és díj is őrzi Ranga László nevét

Június 16-án lesz tíz esztendeje, hogy elhunyt Ranga László (sz.: 1957), a pécsi ralisport legkiemelkedőbb alakja. Sportolói és emberi nagysága előtt tisztelegve a Mecsek-ralik szervezője már korábban díjat alapított az emlékére (amelyet nagyobbik fia, ifj. Ranga László is háromszor elnyert…).

Az évforduló aktualitásaként pedig a most hétvégi bakonyai ralisprint-bajnoki futam vette föl a nevét – amelyen pedig kisebbik fia, Ranga Péter (Hideg Lászlóval és egy Mitsubishivel) vezeti az eredménylistát.

A puszta statisztika oldaláról közelítve sem nagyon érhetne bárki régiónkbeli pilóta Ranga László nyomába: hatszoros abszolút magyar bajnokként, Eb-futamgyőztesként, a Mecsek-rali nyolcszoros győzteseként – ’84-ben és ’86-ban Kurcz Árpád (Lada), ’87-ben és ’90-ben Dudás Mihály (VFTS, Lancia Delta Integrale), ’91-ben, ’92-ben, ’94-ben és ’96-ban Büki Ernő (Lancia Delta Integrale, HF és Subaru Impreza 555) navigálásával – örökre beírta magát a sportág történetébe.

Ám Ranga László nemcsak, sőt, mondhatjuk nem elsősorban kivételes eredménylistájával, hanem páratlan akaraterejével, kitartásával szerzett magának megbecsülést és tekintélyt pilótatársai és a ralibarátok körében. Ő ugyanis még az „olajosabbik végüknél” kezdett ismerkedni az autókkal, határtalan szorgalommal szerelőből küzdötte föl magát versenyzőként a csúcsra. A sok munkában hitt és nem is félt elvégezni, abban a korban bizonyosan senki sem tréningezett annyit egy-egy futam előtt, mint ő.

Ám igazi emberi tartásáról a szervezetét megtámadó gyógyíthatatlan kórral is szembeszállva – műtétek sorozatát megszenvedve, kínzó fájdalmaktól gyötörve, de mindig mosolyogva – adott tanúbizonyságot. Amikor pedig a sport már elérhetetlen kihívássá vált számára, csapatvezetőként maradt az utolsó pillanatig a rali mellett.

Élete és munkássága természetesen nem múlt el nyom nélkül a ralisportban, így a Mecsek-rali főszervezője, Jelen István már a halála utáni esztendőben emlékdíjat alapított tiszteletére. Ezt minden esztendőben a pécsi futamon az abszolút első tízben végző legfiatalabb pilóta érdemli ki – a sors érdekessége, hogy ennek a tehetséges fiatalnak háromszor is éppen ifj. Ranga László bizonyult. Tavaly Notheisz Attila egy (festésében is) ugyanolyan Lanciával száguldott végig a mezőny előtt, mint amilyennel Ranga László a klasszissá válás útjára indult. És ahogy Jelen István fogalmaz, az idei őszi IRC Mecsek-ralin is készül valamiféle „emlék-meglepetéssel”.

A szeptember 9-11. közötti futammal kapcsolatos friss hír egyébként, hogy ugyancsak épp a jövő héten érkezik Baranyába Jean-Pierre Nicolas, az Eurosport sporttanácsadója (korábbi ötszörös vb-futamgyőztes ralipilóta), aki ezúttal „tévés szemmel” igyekszik feltérképezni a gyorsasági szakaszokat.

Ne feledjük, az őszi „nagy” versenyt megelőzi egy másik pécsi futam is: a július 14-16. közötti Historic Eb-futamra június elején nyílt meg a nevezési lehetőség, de a nemzetközi mezőny krémje már az első napokban hivatalosan jelezte Pécsre érkezését.

Szűcs Zsolt írása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő