2010 lehet a legforróbb év a NASA kutatói szerint

Az eddigi hónapok rekordmelege miatt 2010 lehet a legforróbb év az időjárási feljegyzések kezdete óta – közölte a klímaváltozási elemzéseket is végző amerikai Goddard Intézet. A NASA, az amerikai űrhajózási hivatal intézetének kutatói szerint a január és július között a földfelszínen mért hőmérséklet szintje 0,69 Celsius fokkal volt a hosszú távon érvényesülő átlag felett.

Ez az érték felülmúlja az eddigi legmelegebb évben, 2005-ben mért adatokat is: akkor az évnek ugyanebben a szakaszában 0,61 Celsius fokkal haladta meg az átlagot a hőmérséklet. A január és július közötti eddigi átlagrekord 1998-ból származik, akkor 0,63 Celsius fokkal melegedett az átlagos fölé a hőmérséklet.

Elsősorban az Egyesült Államokat és Kelet-Európát kínozza hetek óta a hőhullám. Az intézet számításai alapján Kelet-Európában júliusban a megszokotthoz képest öt fokkal többet mértek.

Az északi féltekén júliusban mért hőmérséklet a legmagasabb az időjárási adatok rögzítése óta, 0,86 Celsius fokkal volt az átlag felett. Az egész Földre kiterjedően a júliusi átlaghőmérséklet 0,55 fokkal haladta meg a hosszú távút, így a mostani az eddig mért harmadik legmelegebb július.

A tudományos módszerekkel történő hőmérsékletmérések a tizenkilencedik század végén kezdődtek.

Hirdetés