Térfelújítások: szakértők a kárigényekről

Az Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódóan több belvárosi üzlettulajdonos is jelezte az önkormányzatnak, hogy a beruházások miatt csökkent a forgalma, mert az üzletek elérhetőségét befolyásolták a kivitelezési munkák. A város most független szakértőt kért fel, hogy vizsgálja ki, pusztán a fejlesztések mennyi kiesést hoztak az egyes vállalkozásoknak.

Fotó: Müller Andrea

Eddig csak a beruházások miatt több száz vállalkozó és cég nyújtott be az önkormányzathoz kártalanítási igényt. Legtöbbjük arra hivatkozott, hogy az elhúzódó beruházások miatt nem érkezett annyi vendég, vásárló, látogató az általuk bérelt vagy saját tulajdonú üzlethelyiségeikbe. Ez, mondják, óriási bevételkiesést okozott számukra, így valamilyen módon kártalanítást várnak a felújítási munkákat megrendelő várostól.

Mint azt dr. Papp Judit, a város címzetes főjegyzője egy, a témával foglalkozó városházi dokumentumban megjegyzi, a kártalanítási igényről a körülmények tisztázását követően majd a közgyűlés dönthet nemsokára. A felmerült igények megalapozottságát ezért első körben a térrekonstrukciókat levezénylő Pécs2010 Menedzsmentközpont Nonprofit Kft. és a pécsi üzlethelyiségek többségét bérbe adó Pécs Holding Zrt. adatai alapján vizsgálták. Arra voltak kíváncsiak a városházán, hogy mely igénylők állnak, álltak bérleti jogviszonyban a Pécs Holding Zrt.-vel, milyen tartamú a szerződésük és milyen összegű havi bérleti díjat fizetnek, továbbá korábban terjesztettek-e elő bérleti díjcsökkentés iránti kérelmet.

A Pécs2010 Nonprofit Kft.-től az kérték, mutassa be az igénylők üzleteit érintően, mikor és milyen időtartamban folytak EKF-beruházási munkák, s ezek milyen mértékben zavarták, vagy zárták ki az üzletek működését, illetve a megrendelő és vállalkozó a károk megelőzése vagy a kárenyhítés érdekében milyen konkrét intézkedéseket tett.

Emellett a vállalkozóktól bekérték a 2008-2009. évre vonatkozó létszámadatokat, a bérköltség-kimutatást, a beruházások bemutatását, az eszközpark-információkat, s a főkönyvi kivonatot is, továbbá a helyi iparűzési adó megfizetésével kapcsolatos adatokat.

Ha meglesznek az adatok, azokat egyénenként vizsgálja majd meg egy független szakértő szervezet, amely választ ad arra a kérdésre: valóban fennállnak-e, s milyen mértékűek a beruházásokból eredő valós kárigények.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés