Korb Zoltán

Hideg, csapadékos lesz 2013

Betűméret csökkentése Betűméret növelése Szöveg mérete Oldal nyomtatása

Dávid Mihály magánmeteorológus, bár az igazi szakik szerint nem tudományos alapokon nyugszik módszere, időről időre viszonylag nagy pontossággal mondja meg, milyen időnk lesz. Egy évre előre dolgozik, s prognózisait nyaralásra készülők, mezőgazdászok használják.

Ilyen is lesz. Sok…

Kevés esőt, hosszan tartó forró periódusokat jósolt az ismert nyíregyházi magánmeteorológus 2012-re, s nagyrészt be is jöttek a számításai. A vízügyi mérnök idén negyvenegyedik éve foglalkozik a – szakemberek szerint a jóslás kategóriájába tartozó – prognózisok elkészítésével. Tudását, mint mondja, folyamatosan csiszolta; annyit árult el, hogy a csillagok állásából következtet arra, milyen hónapok állnak előttünk.

Most azért hívtuk, meséljen nekünk a Pécsen várható 2013-as időjárásról, s mondja el, milyen idő lesz az óév utolsó napjaiban.

- A melegre, pláne a forróságra vágyóknak csak rossz híreim vannak:  2013 első hetei a mínuszokról szólnak majd. Komolyabb havazás is várható január végén és február elején. A küszöbön álló sarkvidéki hideg egyébként később sem enged; egészen március elejéig fagyos marad a föld; sőt: még május huszadika körül is mínusz fokokat mutathat reggelente a hőmérő – így szobatudós.

Folyamatosan csiszolja a prognózist

Ezt követően Dávid szerint nagyon lassan melegszik majd a levegő, s az átlagosnál hűvösebb tavaszra készülhetünk, tekintélyes méretű csapadékkal.

- A hideg és az eső kéz a kézben járnak, így kánikulára, szárazságra csak néhány július végi, augusztus eleji héten számíthatunk. Egyébként minden, csapadékkal kapcsolatos elmaradását behozza az időjárás 2013-ban. Júniusban sok eső hullik majd, s annak is örülhetünk, ha 25 fok fölé megy a hőmérséklet – így Dávid.

Júliusban is nagyobb ingadozások várhatóak: míg a hónap első felében húsz fokok lesznek, addig július közepén 30 fok lesz.

De nem ekkor lesz a legmelegebb, hiszen a mérnök szerint augusztus második hetében tetőzik a forróság: ekkor pár napig 35-40 fok lesz. Jövőre még szeptemberre is lehet szép városlátogatásokat tervezni, ugyanis a jóslat szerint csapadékmentes és kellemes meleg várható az ősz első hónapjában.

A 2013-as ősz és tél sok csapadékot hoz majd, s jövőre el is felejthetjük az idei kellemes októberi, novemberi napokat – véli a nyíregyházi Dávid.

Több százezren követik

Dávid Mihály előrejelzései, akárhogyan is készülnek, a nagy átlagot tekintve inkább bejönnek, minthogy a szobatudós felsülne velük. A darabonként ezer forint alatti, régiókra lebontott prognózisokat sokan megveszik, de a nagy részük kézen-közön jár szerte az országban. Van, aki ennek alapján választja ki a vakációra szánt heteket, de a mezőgazdászok szinte mindegyikének lapul egy a zsebében – vélik az általunk megkérdezett baranyai termelők.

Minden vélemény számít!
 

Ezt olvasta már?

Nincs magyar áldozata a nepáli földrengésnek

Nincs magyar áldozata a nepáli földrengésnek

A 7,9-es erősségű szombati földrengésnek a vasárnap reggeli összesítések szerint 1866 halálos áldozata van.

Így lazultak a pécsiek

Így lazultak a pécsiek

Példát vehetnénk róluk.

Meleg, felhős, esős idő jön vasárnap

Meleg, felhős, esős idő jön vasárnap

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 20, 25 fok között valószínű.

Így született a PEN himnusz!

Így született a PEN himnusz!

Hét őrült srác, őrült napja, és a végeredmény: a Pécsi Egyetemi Napok hivatalos fesztiváldala! Tádám!

Előzetesben a dohánybolti gyilkos

Előzetesben a dohánybolti gyilkos

22 ezer forintért ölt.

Földrengés Nepálban: több száz halott

Földrengés Nepálban: több száz halott

Lavinát is okozott a Himaláján.

Felkészültek a nyárra a balatoni vízimentők

Felkészültek a nyárra a balatoni vízimentők

Beindul a sürgősségi mentőhajó szolgálat is.

Ezernyi motor dübörgött a téren

Ezernyi motor dübörgött a téren

A pécsi hagyomány tovább él, mert imádjuk a motorosokat.

A magyar cégvezetők nem vevő-orientáltak

A magyar cégvezetők nem vevő-orientáltak

Viszont kreatívak.

Kampány indul a munkahelyi stressz ellen

Kampány indul a munkahelyi stressz ellen

A stressz kezelése és megelőzése elsősorban a munkáltató feladata.