Korb Zoltán

Hideg, csapadékos lesz 2013

Betűméret csökkentése Betűméret növelése Szöveg mérete Oldal nyomtatása

Dávid Mihály magánmeteorológus, bár az igazi szakik szerint nem tudományos alapokon nyugszik módszere, időről időre viszonylag nagy pontossággal mondja meg, milyen időnk lesz. Egy évre előre dolgozik, s prognózisait nyaralásra készülők, mezőgazdászok használják.

Ilyen is lesz. Sok…

Kevés esőt, hosszan tartó forró periódusokat jósolt az ismert nyíregyházi magánmeteorológus 2012-re, s nagyrészt be is jöttek a számításai. A vízügyi mérnök idén negyvenegyedik éve foglalkozik a – szakemberek szerint a jóslás kategóriájába tartozó – prognózisok elkészítésével. Tudását, mint mondja, folyamatosan csiszolta; annyit árult el, hogy a csillagok állásából következtet arra, milyen hónapok állnak előttünk.

Most azért hívtuk, meséljen nekünk a Pécsen várható 2013-as időjárásról, s mondja el, milyen idő lesz az óév utolsó napjaiban.

- A melegre, pláne a forróságra vágyóknak csak rossz híreim vannak:  2013 első hetei a mínuszokról szólnak majd. Komolyabb havazás is várható január végén és február elején. A küszöbön álló sarkvidéki hideg egyébként később sem enged; egészen március elejéig fagyos marad a föld; sőt: még május huszadika körül is mínusz fokokat mutathat reggelente a hőmérő – így szobatudós.

Folyamatosan csiszolja a prognózist

Ezt követően Dávid szerint nagyon lassan melegszik majd a levegő, s az átlagosnál hűvösebb tavaszra készülhetünk, tekintélyes méretű csapadékkal.

- A hideg és az eső kéz a kézben járnak, így kánikulára, szárazságra csak néhány július végi, augusztus eleji héten számíthatunk. Egyébként minden, csapadékkal kapcsolatos elmaradását behozza az időjárás 2013-ban. Júniusban sok eső hullik majd, s annak is örülhetünk, ha 25 fok fölé megy a hőmérséklet – így Dávid.

Júliusban is nagyobb ingadozások várhatóak: míg a hónap első felében húsz fokok lesznek, addig július közepén 30 fok lesz.

De nem ekkor lesz a legmelegebb, hiszen a mérnök szerint augusztus második hetében tetőzik a forróság: ekkor pár napig 35-40 fok lesz. Jövőre még szeptemberre is lehet szép városlátogatásokat tervezni, ugyanis a jóslat szerint csapadékmentes és kellemes meleg várható az ősz első hónapjában.

A 2013-as ősz és tél sok csapadékot hoz majd, s jövőre el is felejthetjük az idei kellemes októberi, novemberi napokat – véli a nyíregyházi Dávid.

Több százezren követik

Dávid Mihály előrejelzései, akárhogyan is készülnek, a nagy átlagot tekintve inkább bejönnek, minthogy a szobatudós felsülne velük. A darabonként ezer forint alatti, régiókra lebontott prognózisokat sokan megveszik, de a nagy részük kézen-közön jár szerte az országban. Van, aki ennek alapján választja ki a vakációra szánt heteket, de a mezőgazdászok szinte mindegyikének lapul egy a zsebében – vélik az általunk megkérdezett baranyai termelők.

Minden vélemény számít!
 

Ezt olvasta már?

Kedden emlékezünk a holokausztra

Kedden emlékezünk a holokausztra

Áder: kedden, a holokauszt nemzetközi emléknapján este 7 órakor egyperces néma megemlékezéssel adjunk tiszteletet az áldozatoknak.

Multifunkcionális tangazdaság a szomszédban!

Multifunkcionális tangazdaság a szomszédban!

Az FM DASzK, Szakképző Iskola – Ujhelyi Imre Mezőgazdasági és Közgazdasági Szakközépiskolája és Kollégiuma 1930 óta áll a mezőgazdasági szakemberképzés szolgálatában Szentlőrincen. (x)

Ilyen a fiatalok helyzete régiónkban!

Ilyen a fiatalok helyzete régiónkban!

A Magyar Ifjúság 2012 című tanulmánykötet az ország fiataljainak helyzetét mutatja be régiónként.

Elsüllyedt erdőt fedeztek fel

Elsüllyedt erdőt fedeztek fel

Egy nagyjából tízezer éves, elsüllyedt erdőt fedeztek fel búvárok a kelet-angliai Norfolk partjainak közelében.

Tényleg lesz magyar euró?

Tényleg lesz magyar euró?

Index: nem állunk olyan messze az eurótól!

A legmenőbb pólókban utazik Pécs

A legmenőbb pólókban utazik Pécs

És még csak nem is gondolkodtak azon, hogy pólót tervezzenek.

Bizalmatlan fogyasztók vagyunk

Bizalmatlan fogyasztók vagyunk

Pénzügyi helyzetüket és munkahelyi kilátásaikat is kedvezőtlenebbül ítélték meg a magyar fogyasztók.

Magyar Posta: 1,6 millió megy reklámokra

Magyar Posta: 1,6 millió megy reklámokra

Az Initiative Média Kft. nyerte meg a Magyar Posta Zrt. beszerzési igazgatóságának 1 milliárd 690 millió forintos keretösszegű, médiaügynökség-kiválasztási tenderét .

Akiknek bejött a pécsi belváros

Akiknek bejött a pécsi belváros

Az utóbbi egy évben több üzlethelyiség is gazdát cserélt a belvárosban. Megkérdeztük, az újak mennyire elégedettek.

Harcolj otthon a narancsbőr ellen!

Harcolj otthon a narancsbőr ellen!

Megmutatjuk a legjobb és leghatékonyabb otthon is elkészíthető narancsbőr elleni pakolásokat és krémeket!