Korb Zoltán

Hideg, csapadékos lesz 2013

Betűméret csökkentése Betűméret növelése Szöveg mérete Oldal nyomtatása

Dávid Mihály magánmeteorológus, bár az igazi szakik szerint nem tudományos alapokon nyugszik módszere, időről időre viszonylag nagy pontossággal mondja meg, milyen időnk lesz. Egy évre előre dolgozik, s prognózisait nyaralásra készülők, mezőgazdászok használják.

Ilyen is lesz. Sok…

Kevés esőt, hosszan tartó forró periódusokat jósolt az ismert nyíregyházi magánmeteorológus 2012-re, s nagyrészt be is jöttek a számításai. A vízügyi mérnök idén negyvenegyedik éve foglalkozik a – szakemberek szerint a jóslás kategóriájába tartozó – prognózisok elkészítésével. Tudását, mint mondja, folyamatosan csiszolta; annyit árult el, hogy a csillagok állásából következtet arra, milyen hónapok állnak előttünk.

Most azért hívtuk, meséljen nekünk a Pécsen várható 2013-as időjárásról, s mondja el, milyen idő lesz az óév utolsó napjaiban.

- A melegre, pláne a forróságra vágyóknak csak rossz híreim vannak:  2013 első hetei a mínuszokról szólnak majd. Komolyabb havazás is várható január végén és február elején. A küszöbön álló sarkvidéki hideg egyébként később sem enged; egészen március elejéig fagyos marad a föld; sőt: még május huszadika körül is mínusz fokokat mutathat reggelente a hőmérő – így szobatudós.

Folyamatosan csiszolja a prognózist

Ezt követően Dávid szerint nagyon lassan melegszik majd a levegő, s az átlagosnál hűvösebb tavaszra készülhetünk, tekintélyes méretű csapadékkal.

- A hideg és az eső kéz a kézben járnak, így kánikulára, szárazságra csak néhány július végi, augusztus eleji héten számíthatunk. Egyébként minden, csapadékkal kapcsolatos elmaradását behozza az időjárás 2013-ban. Júniusban sok eső hullik majd, s annak is örülhetünk, ha 25 fok fölé megy a hőmérséklet – így Dávid.

Júliusban is nagyobb ingadozások várhatóak: míg a hónap első felében húsz fokok lesznek, addig július közepén 30 fok lesz.

De nem ekkor lesz a legmelegebb, hiszen a mérnök szerint augusztus második hetében tetőzik a forróság: ekkor pár napig 35-40 fok lesz. Jövőre még szeptemberre is lehet szép városlátogatásokat tervezni, ugyanis a jóslat szerint csapadékmentes és kellemes meleg várható az ősz első hónapjában.

A 2013-as ősz és tél sok csapadékot hoz majd, s jövőre el is felejthetjük az idei kellemes októberi, novemberi napokat – véli a nyíregyházi Dávid.

Több százezren követik

Dávid Mihály előrejelzései, akárhogyan is készülnek, a nagy átlagot tekintve inkább bejönnek, minthogy a szobatudós felsülne velük. A darabonként ezer forint alatti, régiókra lebontott prognózisokat sokan megveszik, de a nagy részük kézen-közön jár szerte az országban. Van, aki ennek alapján választja ki a vakációra szánt heteket, de a mezőgazdászok szinte mindegyikének lapul egy a zsebében – vélik az általunk megkérdezett baranyai termelők.

Minden vélemény számít!
 

Ezt olvasta már?

Korbácsold fel a vágyakat finomságok segítségével!

Korbácsold fel a vágyakat finomságok segítségével!

Egy gyertyafényes vacsora remek alkalom, hogy egymásra hangolódjatok párotokkal. Tüzeld fel a libidótokat néhány különlegesen csábító fűszerrel, zöldséggel vagy éppen gyümölccsel!

Orvvadászokat kaptak el a zsaruk

Orvvadászokat kaptak el a zsaruk

Puskát és lőszert is találtak a rabsicoknál.

Márton: 3-5 éven belül visszatérünk

Márton: 3-5 éven belül visszatérünk

A PMFC edzője szerint reális esély van arra, hogy újra az élvonalba kerüljön a PMFC.

Kisbabásokra vadásznak a metrón

Kisbabásokra vadásznak a metrón

Nem lehet akárhogy utazni.

Hargitai szerint ősszel épül meg a tábor

Hargitai szerint ősszel épül meg a tábor

Hacsak nem sikerül megakadályozniuk a tüntetőknek. Konténerek lesznek benne, be lesz kerítve, de kijárhatnak a menekültek.

Ha nem tudsz leülni a székre

Ha nem tudsz leülni a székre

Mit tegyünk, hogy ne legyünk robotzsaruk a mozgást követő harmadik napon?

Hőségriadó lesz megint!

Hőségriadó lesz megint!

Hőségriasztást rendelt el szerdától az országos tisztifőorvos.

Pécsiek, akik többet mondanak a tananyagnál

Pécsiek, akik többet mondanak a tananyagnál

A jövő nemzedékét tanítani, terelgetni mindenképpen nemes küldetés, ám mint minden területen, úgy a pedagógusok között is vannak szakemberek, akik magasan felülmúlják az elvárt szintet.

Csonka Rióba viszi hírünket

Csonka Rióba viszi hírünket

A sportlövőt az országgyűlési képviselő is köszöntötte.

Megint a levegőből támadnak!

Megint a levegőből támadnak!

Reszkethetnek a vérszívók!