Korb Zoltán

Hideg, csapadékos lesz 2013

Betűméret csökkentése Betűméret növelése Szöveg mérete Oldal nyomtatása

Dávid Mihály magánmeteorológus, bár az igazi szakik szerint nem tudományos alapokon nyugszik módszere, időről időre viszonylag nagy pontossággal mondja meg, milyen időnk lesz. Egy évre előre dolgozik, s prognózisait nyaralásra készülők, mezőgazdászok használják.

Ilyen is lesz. Sok…

Kevés esőt, hosszan tartó forró periódusokat jósolt az ismert nyíregyházi magánmeteorológus 2012-re, s nagyrészt be is jöttek a számításai. A vízügyi mérnök idén negyvenegyedik éve foglalkozik a – szakemberek szerint a jóslás kategóriájába tartozó – prognózisok elkészítésével. Tudását, mint mondja, folyamatosan csiszolta; annyit árult el, hogy a csillagok állásából következtet arra, milyen hónapok állnak előttünk.

Most azért hívtuk, meséljen nekünk a Pécsen várható 2013-as időjárásról, s mondja el, milyen idő lesz az óév utolsó napjaiban.

- A melegre, pláne a forróságra vágyóknak csak rossz híreim vannak:  2013 első hetei a mínuszokról szólnak majd. Komolyabb havazás is várható január végén és február elején. A küszöbön álló sarkvidéki hideg egyébként később sem enged; egészen március elejéig fagyos marad a föld; sőt: még május huszadika körül is mínusz fokokat mutathat reggelente a hőmérő – így szobatudós.

Folyamatosan csiszolja a prognózist

Ezt követően Dávid szerint nagyon lassan melegszik majd a levegő, s az átlagosnál hűvösebb tavaszra készülhetünk, tekintélyes méretű csapadékkal.

- A hideg és az eső kéz a kézben járnak, így kánikulára, szárazságra csak néhány július végi, augusztus eleji héten számíthatunk. Egyébként minden, csapadékkal kapcsolatos elmaradását behozza az időjárás 2013-ban. Júniusban sok eső hullik majd, s annak is örülhetünk, ha 25 fok fölé megy a hőmérséklet – így Dávid.

Júliusban is nagyobb ingadozások várhatóak: míg a hónap első felében húsz fokok lesznek, addig július közepén 30 fok lesz.

De nem ekkor lesz a legmelegebb, hiszen a mérnök szerint augusztus második hetében tetőzik a forróság: ekkor pár napig 35-40 fok lesz. Jövőre még szeptemberre is lehet szép városlátogatásokat tervezni, ugyanis a jóslat szerint csapadékmentes és kellemes meleg várható az ősz első hónapjában.

A 2013-as ősz és tél sok csapadékot hoz majd, s jövőre el is felejthetjük az idei kellemes októberi, novemberi napokat – véli a nyíregyházi Dávid.

Több százezren követik

Dávid Mihály előrejelzései, akárhogyan is készülnek, a nagy átlagot tekintve inkább bejönnek, minthogy a szobatudós felsülne velük. A darabonként ezer forint alatti, régiókra lebontott prognózisokat sokan megveszik, de a nagy részük kézen-közön jár szerte az országban. Van, aki ennek alapján választja ki a vakációra szánt heteket, de a mezőgazdászok szinte mindegyikének lapul egy a zsebében – vélik az általunk megkérdezett baranyai termelők.

Minden vélemény számít!
 

Ezt olvasta már?

Így (ne) fektesse be pénzét!

Így (ne) fektesse be pénzét!

Bizonytalan a bróker- és bankbotrányok miatt? Megkérdeztük a szakértőt, mihez kezdjünk a megtakarításainkkal. Ha vannak.

Kellemetlen idő lesz

Kellemetlen idő lesz

A Dunántúlon viharossá fokozódik az északnyugati szél.

Dulakodás a pécsi közmeghallgatáson

Dulakodás a pécsi közmeghallgatáson

Zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel a városháza közgyűlési terme. Volt egy kisebb balhé is.

Kiesett a PINKK, nyert a PEAC

Kiesett a PINKK, nyert a PEAC

A Győr nyerte a negyeddöntős párharcot 2-1 arányban.

Pénzügyi napok zajlanak Pécsen

Pénzügyi napok zajlanak Pécsen

A brókercégek ügyei nem veszélyeztetik a magyar pénzügyi rendszer stabilitását.

Egy nagy táska pénzt visz Páva Ukrajnába

Egy nagy táska pénzt visz Páva Ukrajnába

Tízmillió forintos adományt ad a város, de pécsi vállalkozások segítségét is fogadják jövő hét közepéig.

Ezért lehet(ne) jó a magyar rétes!

Ezért lehet(ne) jó a magyar rétes!

Elfelejtett, vagy éppen már csak kevesek által ismert recepteket hoznának vissza a köztudatba.

Kevesebb klórt akarnak a pécsi vízbe

Kevesebb klórt akarnak a pécsi vízbe

Pénzt akarnak szerezni egy közel 600 milliós tortyogói víztisztítóra.

Terrán: Új név, töretlen sikerek

Terrán: Új név, töretlen sikerek

Mediterrán Magyarország Betoncserép Gyártó Kft. március végétől a TERRÁN nevet fogja viselni.

Rossini a Golgotán – nagypénteki hangverseny

Rossini a Golgotán – nagypénteki hangverseny

2015. április 3-án, nagypénteken 20.00 órakor az újkori egyházi muzsika egyik ékköve, Rossini Stabat Mater-e hangzik fel a pécsi Kodály Központban. (x)