11 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapPécs AktuálNÉBIH: A Hungast ételei átlagosak

NÉBIH: A Hungast ételei átlagosak

Hamarosan Pécsen is ellenőrzik az iskolai menzákat: a szakemberek vakteszten kóstolnak, majd minősítik az ételeket. Eddig igen vegyes a kép – országosan. A Pécsen is szolgáltató Hungast nem kapott rossz minősítést a fővárosi étel-teszteken.  

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) egy hónap alatt 50 intézményben vizsgálta meg érzékszervi jellemzők alapján a menüket, majd részletes értékelést készített minden egyes ételről.

– Egyrészt az utóbbi időben, intézménytől és szolgáltatótól függetlenül megszaporodó panaszok, másrészt a közétkeztetés általános minőségének megismerése miatt indítottuk el a vizsgálatokat. Ezek során kollégáink természetesen előzetes bejelentkezés nélkül mentek el az intézményekbe, s mintáznak egy-egy adagot az aznapi menüből. A kitálalt ételekről fotó is készül, mégpedig a kisgyermekek látószögéből. A mintákat laboratóriumainkban képzett munkatársak, akkreditált módszerrel vizsgálják, majd minősítik, állaguk, színük, ízük, illatuk alapján, mondta lapunknak Zoltai Anna, a szervezet osztályvezetője.

Egy átlagember, a fogyasztó is ezek alapján a tulajdonságok alapján ítél meg egy ételt: rágós-e a hús, megfőtt-e a krumpli, a rizs, ízletes-e, milyen a színe, az illata, de a helyszínen azt is nézték, milyen a hogyan néz ki a tálalás. A honlapon ismertetett adatok tartalmazzák az adott ételek összetevőit is, így látni lehet, hogy az egyes ételnevek mögött milyen tartalom húzódik meg. Azt is nézik, hogy az étlapon szereplő megnevezés és a tányérra kerülő étel szinkronban van-e. Pl. a kiírás szerinti túró rudi valóban túró rudi-e, azaz tejtermék, vagy – amint azt több fotó is mutatja csupán tejtermék nem nevezhető „frissnasi”

Az esetek nagy részében átlagos minősítést kaptak a kosztok: kevesebb mint negyedük kapott átlag alatti, azaz kettes minősítést, egy esetben volt rossz, három esetben kimagaslóan ízletes az étel, kifogástalan a tálalás.

Bár a szervezet csak később jön Pécsre, a nálunk szolgáltató Hungast ételeit is ellenőrizték, a cég ugyanis számos intézményt lát el menzával a Fővárosban is. Három vakteszten is belefutottak a hungastos ételekbe az ellenőrök, kétszer átlagos, egyszer átlag alatti minősítést adtak ezekre.

Ez a leves vajon hányast kapna?

A rosszabb osztályzatot a budapesti Álmos Vezér Gimnáziumban gyűjtötte be a cég. Itt a magyaros burgonyalevesben kissé túlfőttek a zöldségek, a sonkás kockában pedig túl puha volt a tészta és húskonzerv illata volt a sonkának, de kifogásolták a második fogás ízvilágát is.

Egy szintén pesti napköziotthonos óvodában, amely átlagos minősítést kapott egyetlen gond volt: a hagymás krumpliban a hagyma íze dominált.

Egy másik pesti oviban pedig a túlfőtt zöldségek húzták le az értékelést átlagosra.

– A vizsgálatok részben erősítették meg a panaszokat, azaz általánosságban nem mondható, hogy érzékszervileg rosszak az ételek. Mindemellett igaz, hogy változtatásokkal, odafigyeléssel emelhető a menzák színvonala – mondja Zoltai Anna. – A vizsgálat legfontosabb célja,ráirányítani az illetékesek figyelmét e területre. Felhívni a figyelmet arra, hogy hiába biztonságos és összetételében hiába hibátlan egy étel, ha a gyermekeknek nem ízlik, nem fogyasztják el, a ráfordítás kárba vész, miközben a gyerekek éhesek maradnak, és az étel hulladékká válik -tette hozzá.

Még ebben a tanévben vizsgálódnak Pécsen is, jelenleg azon gondolkodnak, hogyan tudnak minél több menzát végig kóstolni az étel rövid lejárati idején belül.

[frame]Óriási szórás

Egyetlen szolgáltatóra sem mondható a vizsgálatok szerint, hogy mindenhol ugyanúgy főzne: a legtöbb esetben ugyanis mindegyiküknél vannak átlag feletti, alatti és átlagos értékek is. Volt olyan (Familiar Foods), amelyiknek egyik menüje nem megfelelő minősítést, azaz egyest kapott, míg másik étele egy másik intézményben kiváló lett. Egymás elleni összevetésben a Hungast a középmezőnyben végzett. Érdekesség, hogy az sem igazán számít, mennyiből hozzák ki a kosztot: volt olyan cég, amely olcsó pénzből jól főzött, s volt, amely közel ezer forintos ráfordítással is átlag alatti menüt produkált. A kitűnő minősítést kapó cégek 600-700 forintból hozzák ki a menüket – mondták el lapunknak a társaságoknál.[/frame]

 

Kerestük a Hungast illetékeseit is, de későbbre ígértek tájékoztatást. Amint nyilatkoznak, frissítjük a cikket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő