8 C
Pécs
kedd, április 23, 2024
Kezdőlapne pipáld kiIráni atom: kudarcba fulladtak a tárgyalások

Iráni atom: kudarcba fulladtak a tárgyalások

Kudarccal végződtek a tárgyalások az iráni atomprogramról Teherán és hat ország képviselői között szombaton Isztambulban. A hatok – az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország – küldöttségének vezetője, Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a megbeszéléseket követően csalódottságának adott hangot.

Közölte: Nem tervezik újabb tárgyalások megtartását, de az ajtó nyitva marad Teherán előtt. Hozzátette, hogy a hatok egységesek maradtak az iráni nukleáris program kérdésében. Nem tudták ugyanakkor elfogadni azokat az előfeltételeket, amelyeket Irán szabott.

Teherán az új tárgyalások előfeltételeként azt akarta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa oldja fel az ellene korábban hozott szankciókat, amelyekkel azért sújtották, mert nem függesztette fel urándúsítását. Egyben azt is szerette volna, hogy a hatok ismerjék el Irán jogát az urándúsításra.

Ashton ugyanakkor arról beszélt, hogy fontos, hogy Irán bebizonyítsa nukleáris programjának békés jellegét.

Szaíd Dzsalíli iráni főtárgyaló egyik tanácsadója azt mondta, hogy a tárgyalások folytatódnak, de sem annak időpontjáról, sem helyszínéről még nem döntöttek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő