Tragédiát okozott a mobil, egy pécsi oktató elmondta, ki lehet-e védeni!

Egy egész országot megrázott az a videó, amit a szerdai Cegléd melletti, brutális baleset után tettek nyilvánossá a közösségi oldalon. A videón az látszik, hogy a sofőr élőben közvetíti, ahogyan vezet, majd frontális balesetet okoz. Egy pécsi oktatótól kérdeztük, ki lehet-e védeni, vagy ha látjuk, hogy baj lesz, mi a teendő?

FELKAVARÓ TARTALOM:

Kezdjük ott, hogy a mobil akkor is veszélyes, ha kihangosítón beszélünk valakivel az autóban – vág a közepébe Harkai Zoltán, aki nemcsak vezetést, hanem a vészhelyzet elkerülését is oktatja a motorosoknak.

– Gondoljunk csak bele, hogy ha mobilozva sétálunk az utcán, akkor mennyire megszűnik a külvilág körülöttünk. Azt sem halljuk vagy látjuk, hogy ránk köszöntek, ha valami nagyon fontos telefonhívásunk van éppen – mondja Harkai, aki hozzátette: ezért még kihangosítóval is lehet életveszélyes a mobilozás az autóban. Ilyenkor az ember annyira figyel arra, hogy mit hall, hogy radikálisan lecsökken a reakcióideje, sőt az általános figyelme is.

Mit lehet tenni, ha velünk szemben jön egy autó?

Egy defenzív vezető, aki úgy ül be a kormány mögé, hogy sűrűn figyeli a körülötte zajló forgalmat, észreveheti azt, ha baj lesz. Ilyenkor az ütközés mértékén is sokat lehet változtatni, ami akár emberéleteket is menthet.

– Egy frontális ütközésnél bármi jobb. Elméleti szinten úgy szoktuk oktatni, hogy ilyenkor lassítani és félrehúzódni kell. Mindig a kisebbik rosszat kell választani a másodperc tört része alatt – mondja az oktató.

Enyhíteni kell a becsapódást

Ha érzékeljük a bajt és azt is, hogy az ütközés elkerülhetetlen, akkor ez szó szerint rabul ejti a tekintetünket. Ilyenkor ösztönösen arra fogunk nézni, ahol az ütközés lesz, pedig egyértelműen el akarjuk kerülni azt, ekkor vészmanőverre van szükség.

– Ezt úgy tanítjuk, hogy a tekintetünket abba az irányba kell fordítani, ahová az autót akarjuk irányítani. Ez sokszor a motorosoknál életet is menthet, de az autósoknál is igaz – mondja Harkai.

Ha az útpadkára akarjuk vezetni az autónkat, oda is kell néznünk!

Egy főúton elfér három személyautó

Harkai azt is hozzátette, hogy egy előzésnél, ha az ütközés elkerülhetetlen, akkor három személyautó nagyon szűkösen, de elfér egy főúton. Persze úgy, hogy mindhárom tesz azért, hogy elkerülje a balesetet.

– Hatalmas lélekjelenléttel és koncentrálással elkerülhető egy frontális baleset így is, de ha tudjuk, akkor a mezőre is kivezethetjük az autót. Persze ez attól függ, hogy van-e árok, padka vagy esetleg korlát az út mellett – teszi hozzá a szakember.

Az ütközésben összetört kisbusz Ceglédbercel közelében, a 4-es főút 59-es kilométerénél

A ceglédberceli balesetben, ahol egy kisbusz ütközött egy teherautóval, hét férfi és két nő vesztette életét. A kisbuszban utazók közül mindenki meghalt. A teherautó vezetője könnyebb sérüléseket szenvedett.