Teherautókat és buszokat ellenőriztek

A TISPOL legutóbbi, július 24. és 30. közötti országos akciója során a rendőrök több mint 1950 tehergépkocsit és közel 200 autóbuszt ellenőriztek.

A TISPOL Truck & Bus európai szintű ellenőrzés keretében elsősorban a vezetési és pihenőidőt, a veszélyes áruk szállításával összefüggő szabályok megtartását, valamint a beutazás és belföldön tartózkodás jogszerűségét vizsgálták.

hirdetés

Az ellenőrzés kiterjedt az illegális migráció, az embercsempészés, a kábítószerrel, valamint lőfegyverrel kapcsolatos, továbbá a vagyon elleni bűncselekmények felderítésére, megszakítására is.

Az egy hetes akcióban a rendőrök 1958 tehergépkocsit és 195 autóbuszt ellenőriztek, jogsértést 308 esetben állapítottak meg.

Azonnali közlekedési korlátozást 1 nehéz tehergépkocsi esetében kellett elrendelni. Ebben a járműkategóriában vezetési és pihenőidővel kapcsolatos szabályszegések miatt 45 esetben, a jármű-, illetve rakománybiztonsággal kapcsolatban 54 esetben, míg az okmányokkal kapcsolatos jogsértések miatt 14 esetben kellett intézkedést lefolytatni. A tehergépkocsi-vezetők ellenőrzése során 2 esetben merült fel alkoholfogyasztás gyanúja, 10 esetben a jármű vezetője és utasa nem használta a biztonsági övet, 79 jármű esetében a vezető túllépte a megengedett legnagyobb sebességet.

Az autóbuszok ellenőrzése során 2 esetben a jármű vezetője nem tartotta be a megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó szabályt, míg a vezetési és pihenőidővel kapcsolatos szabályszegések miatt 8 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek.

Hirdetés