Az életünket mentheti meg az iPhone!

Segélyhívás esetén tehet jó szolgálatot az iOS 11.3-ban megjelenő új funkció, amely a pontosabb helymeghatározás érdekében automatikusan továbbítja a hívófél tartózkodási adatait, például a mentők felé – írja a HVG.hu.

hirdetés
Uránia Mozi

Több mindenre is fény derült már az új iOS kapcsán: nemrég megírtuk, hogy a 11.3-as frissítés egy hasznos adatvédelmi funkciót is hoz magával, azelőtt pedig a kód részletei között talált, főként az idei iPadeket érintő utalás miatt került a figyelem középpontjába a várhatóan tavasszal megjelenő szoftververzió. Most újabb funkcióbeli újításról tudunk beszámolni, mellyel alighanem régi adósságát törleszti az Apple.

Az Advenced Mobile Location (AML) névre keresztelt fejlesztés ugyanis a legtöbb androidos telefonon már most is ott van, de az iPhone-okról még hiányzik, az új iOS-szel viszont ez utóbbi készülékek is támogatják majd az elsősorban vészhelyzetben működő szolgáltatást. De miről is van szó?

Az AML lényege, hogy a segélyhívást indító fél telefonja (a GPS és a wifi együttes aktiválásával) automatikusan továbbítja annak tartózkodási helyére vonatkozó adatokat, hogy tényleges veszély esetén még könnyebben lehessen beazonosítaniuk például a mentőknek bajba került embertársukat. A fejlesztés kétségkívül hasznos, hiszen egy-egy ilyen szituációban meglehetősen nehéz feladat pontos információkat adni a vonalban lévő mentőegységeknek, de a szolgáltatás aktiválását követően ezzel többé aligha lesz gond.

A The Verge úgy tudja, hogy a funkció Nagy-Britanniában, Belgiumban, Új-Zélandon, Svédországban, Litvániában, továbbá Ausztria bizonyos pontjain lesz használható. Úgy tűnik tehát, hogy hazánk kimarad az első körből. Ez persze nem azt jelenti, hogy később, újabb országok bevonásával ne aktiválják majd például a magyar felhasználók körében is.