Ékszer lesz a megunt pécsi számítógépekből

Különleges ékszerek készülnek Pécsett egy olyan használt elektronikai eszközök szétszerelésével foglalkozó üzemben, ahol megváltozott munkaképességű pécsiek dolgoznak. A kidobott számítógépek alaplapjaiból készült gyűrűk, fülbevalók, nyakláncok igazi pécsi termékek, melyek nemsokára remélhetőleg nem csak a pécsieket fogják elvarázsolni.

hirdetés

Immáron két éve működik Pécsett az Edison utcában a Máltai Gondoskodás Nonprofit Kft. telephelye, ahol megváltozott munkaképességűek szerelnek szét használt elektronikai kütyüket. Amellett, hogy az itt dolgozók munkája hasznos, ez a hely számukra egy új élet kezdetét is jelenti. Itt dolgozik rehabilitációs mentorként Révai Krisztina, aki az üzem indulása óta készít ékszereket az ide érkező elhasznált elektronikai eszközökből, kihajított számítógépek alaplapjaiból, réztekercsekből, nyomtatott áramkörökből, csavaralátétekből.

Ez is egyfajta újrahasznosítás

A nem mindennapi ékszerek koncepcióját egy éve finomítják egy ott dolgozó munkással, és most jutottak el arra a szintre, hogy alkotásaikat a pécsieknek is be tudják mutatni. A kollekció a “RE-kreáció” névre hallgat.

– Már több mint 8 éve foglalkozom ékszerkészítéssel, és az üzembe kerülő használt nyersanyagokban turkálva gyorsan találtam olyan dolgokat, melyeket szépnek gondoltam, vagy melyek beindították a fantáziámat. Persze eleinte furcsán néztek rám, de azóta már az üzemben dolgozók is folyamatosan hozzák az érdekes számítógép-alkatrészeket, hátha tudok belőlük valami szépet csinálni – mesélte Révai Krisztina.

Révai Krisztina a telephelyen készíti ékszereit

Ahogy a rehabilitációs mentor mondta, eleinte extrémebbek, extravagánsabbak voltak például a réztekercsekből készített ékszereik, most azonban már letisztultabbak művei, hiszen Révai Krisztina célja az, hogy mindenki számára befogadható, tetszetős és elérhető legyen speciális kollekciója.

– Ez is az újrahasznosítás egy formája, mivel alapvetően értékes anyagokkal dolgozunk, azoknak adunk új alakot és funkciót. Személyesebb, emberközelibb tárgyak lesznek a kidobott eszközökből, melyek ráadásul szerintem egyszerre elegánsak, de vagányak, hiszen azért mégis csak egy alaplapdarabot húzhatnak így fel a nők, akár a hétköznapokon, akár ünnepi alkalmakkor – mondta, majd hozzátette, hogy ugyan ő főként nőknek készít ékszereket, azonban nemsokára elkészülnek a férfiaknak szánt alaplapból kreált mandzsettagombok is.

Alaplapnak már nem jók, ékszer-alapanyagnak viszont nagyon is

De vajon miért pont alaplapok? Révai Krisztina kifejtette, hogy azon túl, hogy esztétikus látványt nyújtanak színeikkel, „mintáikkal”, fontos volt számára az is, hogy sok hasonló – de mégsem ugyanolyan – ékszert tudjon készíteni, az üzembe folyamatosan érkeznek a kidobott számítógépek, azokban pedig ott vannak az alaplapok, kézenfekvő volt tehát a választás.

Nem csak informatikusoknak szól a kollekció

Ezek a sajátos ékszerek igazi, hamisítatlan helyi termékek, melyekkel azért van munka. Először persze meg kell találni a megfelelő alapanyagokat, ki kell találni a leendő formát, ki kell vágni, köszörülni, majd egy gyantás anyaggal kezelni kell őket, aminek ráadásul egy napot kell utána száradnia – sorolta a munka lépéseit Révai Krisztina.

Elegáns, vagány, egyedi ékszerek – hulladékból

Az alaplapokból készült új kollekciót a pécsiek először a Zsolnay Fényfesztiválon láthatják majd, ahol az ékszereket nézegető-felpróbáló városiak arra is rácsodálkozhatnak, hogy mégis mennyiféle színben pompázhatnak ezek a számítógép-alkatrészek. Tudták például, hogy van lila alaplap? A kollekció kiötlője azonban nem csak helyben árulja majd spéci csecsebecséit.

– Hosszú távra tervezek, külföldi eladásra is. A pécsi és budapesti kézműves vásárokon, a magyar kreatív termékeket áruló honlapokon túl nemzetközi webshopokban is szeretném árulni az ékszereket, remélem, hogy sikerük lesz – mesélte jövőbeni terveit Révai Krisztina.

hirdetés

Hirdetés