Durva szigorítás jöhet: börtönbe kerülhetnek a jogsi nélkül vezetők

A büntetőtörvénykönyv legújabb módosítása szerint ezentúl a jogosítvány nélkül vezető sofőrök akár börtönbe is kerülhetnek – derül ki az RTL Klub híradójából

hirdetés
Uránia Mozi

Mint Borbély Zoltán közlekedési szakjogász, ügyvéd elmondta a híradónak, ha valakit szabálysértési eljárásban tiltottak el a vezetéstől, akkor azt egy évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti vétség miatt, de ha az illetőt büntetőeljárásban tiltottak el, akkor 3 évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatják. Ők azok, akiknek a rendőrök korábban már elvették a vezetői engedélyüket, mégis volánhoz ültek.

A belügyminiszter szerint ezek a sofőrök különösen veszélyesek a társadalomra.

A szakjogász szerint most arról van szó, hogy egy olyan cselekményt, ami eddig szabálysértés volt, most a törvényalkotó a btk-ba iktat, pontosan azért, mert nagy a társadalomra való veszélyesség.

Idén egyébként, csak az év első két hónapjában a hatóságok 3086 embert tiltottak el a vezetéstől, valamivel kevesebbet, mint 2020 ugyanezen időszakában – számolt be róla az RTL Klub.

A büntetőtörvénykönyv legújabb módosításról szóló javaslatot a kormány már benyújtotta a parlamentnek, a képviselők csütörtökön, azaz ma tárgyalnak róla, az után szavaznak elfogadásáról.