Eck Imre-díjat kapott Goda Gábor koreográfus

Szemléletmódja és alkotói világlátása szellemiségében méltó folytatója az Eck Imre által teremtett táncművészeti kultúrának, ezért az Eck Imre Közalapítvány kuratóriuma Goda Gábor koreográfusnak ítélte oda az idei Eck Imre-díjat. A kitüntetést Bognár László, az önkormányzat kulturális és köznevelési bizottságának elnöke, és Eck Júlia, a kuratórium elnöke adta át az elmúlt hétvégén Budapesten, a Művészetek Palotájában.

A pécsi önkormányzat 2005-ben hozta létre az Eck Imre Közalapítványt, Eck Imre munkásságának és emlékezetének életben tartására. Egyidejűleg díjat alapított azért, hogy Eck Imre művészetének méltó folytatóit, szemléletmódjának, színház-alkotói tevékenységének továbbfejlesztőit, elismerésben részesíthesse.

Bognár László köszöntőjében felidézte: Eck Imre nevéhez kötődik a Pécsi Balett megalakulása, s közel 30 évig volt a Pécsi Balett igazgatója, művészeti vezetője, az 1980-as évek végéig koreográfusa.

Emlékeztetett arra, hogy munkássága a város kulturális és szellemi életébe új színt, új szemléletet hozott, ami hozzájárult a kortárs művészetek értőbb befogadásához, megismeréséhez. Hozzátette: Eck Imre munkássága és Pécs művészeti, szellemi identitása elválaszthatatlan egymástól. „Az volt a 70-es, 80-as években, az ma is, és hisszük, hogy 50-100-200 év múlva sem lehet Pécs kultúrájáról beszélni Eck Imre és a Pécsi Balett nélkül” – hangoztatta.

Az idei díjazott, Goda Gábor hídtervezőnek készült, ám harmadévben megszakította egyetemi tanulmányait, 1981-ben megkezdte színházi és tánctanulmányait az M. Kecskés András vezette Corpus pantomimegyüttesben, másfél évig a Kecskeméti Katona József Színház mozgásszínház tagozatának volt tagja.

Tanult mozgásszínházi rendezést, kontakt improvizációt, és 2005-ben, huszonöt év szakmai múlt után szerezte meg koreográfusi diplomáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. 1985-ben alapította saját társulatát, az Artus Kortárs Művészti Egyesületet. 1989-től oktat kontakt improvizációt Magyarországon és külföldön.

Goda Gábor eddigi művészi pályája egyszerre képviseli a magyar és európai értékeket, a művészeti ágak komplexitásában és egymást erősítve fejezi ki az emberi élet érzelmi-gondolati világát, szolgálja az alkotás és a befogadó értő kapcsolatát.

Kiemelt kép forrása: librarius.hu

hirdetés