A huszadik század eleje óta ünneplik a világon, természetesen az anyák napja párjaként. De honnan ered a különleges ünnep ötlete?

Az apaságot és a szülői szerepet ünnepeljük Magyarországon június harmadik vasárnapján. Az apákra, nagyapákra és a többi férfi elődre emlékezünk, sőt sok gyermek és család ajándékkal is készül.

A kezdeményezés egy amerikai nő, Sonora Smart Dodd ötlete, aki apja, a polgárháborús veterán William Jackson Smart előtt szeretett volna tisztelegni, a férfi egyedülálló szülőként nevelte fel kilenc gyermekét második felesége halálát követően. Az apja példája által inspirálva a nő úgy érezte, hogy az apáknak is járna egy saját ünnepnap.

1910-ben végül a hatóságok is a kezdeményezése mögé álltak. Az eredeti dátum június 5-e, édesapja születésnapja lett volna, de addigra nem készült el minden dokumentáció, így június harmadik vasárnapján tartották az első apák napját, és tartják ma is.

Az elsőt 1910. június 19-én Spokane-ben.

A jeles nap kapcsán, mint korábban beszámoltunk róla, a Tüke Kártya közösségi oldalán játékot indított: 3 vizes beltéri autótisztítási ajándékutalványt lehet nyerni apukánknak az Autópatyolat felajánlásából.

Csak egy kérdésre kell választ adni, még nem késő! Ma délután 16 óráig lehet leadni.

További részletek a játékról ide kattintva olvashatók.


Itt egy szép dal, szóljon ez ma az apáknak:

Forrás: apaknapja.info.hu