Felkészülés a hidegre: téli üzemmódra váltott a Magyar Közút

Az enyhe őszi idő ellenére az ország teljes területén téli üzemmódra, ezzel együtt 0–24 órás szolgálatra váltott a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A vállalat minden év november 10-től téli üzemmódra vált, ez idén sincs másként. Így országosan 19 megye igazgatóságán, 95 mérnökségén és a központi irányításban is 0–24 órás szolgálatra állnak át a szakemberek – tájékoztatta lapunkat a Magyar Közút NZrt.

A következő hónapokban 3700-an dolgoznak majd váltott, 12 órás műszakokban a szükséges téli útüzemeltetési feladatok ellátásán, koordinációján.

A társaság a téli szezonban a közúthálózaton összesen 915 nehézgépjárművet, 160 rakodógépet és 158 hómarót mozgósíthat.

Megújult a cég gépparkja, feltöltötték a sótárolókat, érdesítő anyagok is rendelkezésre állnak a síkosságmentes utak biztosításához. Emellett azokon a szakaszokon, ahol az elmúlt években nagyobb a hófúvások fordultak elő, hófogórácsokat és hálókat helyeznek ki, ez összesen 488 kilométernyi útszakaszt érint – derül ki a közleményből.

A szakemberek arra kérik az autósokat, hogy a nyári gumikat még a tartós fagyok előtt cseréljék át téli abroncsokra. Azt javasolják a közlekedőknek, hogy még utazás előtt tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetekről, például a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei diszpécserközpontjainál vagy az útinformációs szolgálatánál a 06-1-366-2400-ás telefonszámon vagy az utinform.hu oldalon.