Itt az ősz: vezessünk óvatosan

Az időjárás-változás a közlekedőket sem kíméli: vannak, akiknél lassulnak a reflexek és kevésbé tudnak koncentrálni, mások pedig ingerlékenyebbek. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság most néhány jótanácsot oszt meg az ősz beköszöntével, hogy mindenki baleset nélkül vészelje át az évszakot.

hirdetés

Gyalogosoknak

Csak a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen (zebrán) lépjünk az úttestre, de persze az után, hogy zöldre váltott a lámpa. Ahol nincs lámpa, ott előbb jól nézzünk körül, váratlanul, takarásból soha ne lépjünk ki. Mivel egyre korábban sötétedik, ezért figyeljünk a láthatóságunkra, hiszen biztonságunkért mi magunk tehetünk a legtöbbet – javasolják a baranyai zsaruk.

Motorral, autóval

A járművek legnagyobb ellensége ősszel a nedves úttest. Hogy elkerüljük a baleseteket, mindig tartsuk be a szabályokat, válasszunk az időjárásnak, látási- és útviszonyoknak megfelelő sebességet, és ha lehet, még nagyobb körültekintéssel végezzük a kockázatosabb manővereket, például az előzést.

Az őszi közlekedésben nagy veszélyt jelentenek az úttestre lehullott falevelek is, amelyektől az út síkossá válhat. Ha rosszul választjuk meg a sebességet, egy kanyarban könnyen megcsúszhatunk, ezért menjünk inkább lassabban és tartsunk nagyobb követési távolságot. Legyünk figyelmesebbek, előzékenyebbek a megszokottnál.

Vigyázzunk egymásra!