Magas rangú elismerést vehetett át a PTE gyermeksebésze

A Magyar Gyermeksebész Társaság és a Magyar Traumatológus Társaság közös Gyermektraumatológiai Szekciójának XXVII. Vándorgyűlésén Lumniczer Sándor emlékéremmel tüntették ki dr. Vástyán Attilát, a Magyar Gyermeksebész Társaság tavaly leköszönt elnökét, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi docensét.

Mint írja lapunkhoz eljuttatott közleményében a PTE, a díjazott méltatása során elhangzott, hogy a közös munkában a gyermeksebész és traumatológus területek közötti együttműködés példaértékű. A Magyar Gyermeksebész Társaság elnökeként Vástyán Attila ebben a szellemben támogatta a gyermeksérültek ellátásának javítását Pécsett és országosan is.

Vástyán Attila a díj kapcsán elmondta, nagy megtiszteltetés számára ez az elismerés, hiszen Lumniczer Sándor valóban példakép lehet valamennyi sebésznek.

– Ugyanakkor őszintén megmondom, számomra még nagyobb jelentőséggel bír, amikor a munkánknak köszönhetően egy gyermek visszakaphatja korábbi felhőtlen, egészséges életét – közölte.

A most zajló fejlesztések kapcsán a docens hozzátette:

több nemzetközi tanulmányban veszünk részt, így a legújabb implantátumokat elsők között tesztelhettük és alkalmazhatjuk Pécsett. Nagy öröm számunkra, hogy a felszívódó implantátumok alkalmazásának, ennek a rendkívül fontos innovációnak az egyik hazai központja Pécs lehet.
A Lumniczer Sándor emlékéremről
A Magyar Traumatológus Társaság 2004-ben életművet elismerő emlékérmet alapított azok számára, akik sokat tettek a baleseti sérültek ellátásáért, akiknek élete és munkássága példa lehet a jelen és a jövő traumatológusainak. A díj névadója, Lumniczer Sándor (1821–1892) a magyar sebészet és a magyar egészségügy történetének egyik kiemelkedő alakja. A nemzeti színű szalagon függő érem ezüstből készült, és 24 karátos arannyal van bevonva. Egyik oldalán a névadó arcképe, másik oldalán a társaság emblémája látható.