Búcsút vesznek Niki Laudától

A háromszoros Forma–1-es világbajnok Niki Laudától a bécsi Stephansdomban vehetnek búcsút a szurkolói, ötezer embert várnak. Lauda 70 éves korában május huszadikán halt meg, tavaly augusztusi tüdőátültetése óta nyilvánosan nem szerepelt – írja az Index.hu.

Már reggel nyolckor százak látták, ahogy megérkezett a gyászoló család és a koporsó. Helyszíni tudósítónk azt jelentette, hogy nagyjából 300 méteres sor állt a szakadó esőben, a környező utcákon kígyózott a vége. Fél tizenegytől már felgyorsították a benti kegyeletadást, így mindenki bejuthatott az osztrák legendához. A templom ajtaja bő fél órával tovább volt nyitva, mint tervezték, akkora volt a tömeg. Egy részvétet nyilvánító azt mondta, nem számít, mennyit kell sorban állnia. Személyesen is ismerhette Laudát, egyszer 2011-ben mellette ülhetett a repülőn, és sokat beszélgettek. Lengyelországból egy iskolás csoport érkezett.

A koporsó nem nyitott, a tetején ott van a pilóta sisakja. Lauda a koporsóban egy Ferrari-overallban fekszik, és majd egykori pályatársai viszik ki a templomból, ahol ő az első osztrák sportoló, akit felravataloztak. Búcsúbeszédet fog mondani a másik híres osztrák pilóta, Gerhard Berger, a szövetségi elnök Alexander van der Bellen, és a volt kaliforniai kormányzó, a stájerországi születésű Arnold Schwarzenegger is. A Rush című filmben a Laudát alakító Daniel Brühl is ott lesz a megemlékezésen.

A hírességek érkezése fél egytől kezdődött. Lewis Hamilton talpig feketében jött, Alain Prost is befutott már. Az egykor kezdődő szertartás zárt körű már nem lehet fotózni. Kétlovas hintók várakoznak a székesegyház mellett, várhatóan azokkal mennek a díszvendégek a temetőbe.

Hirdetés