A világ 100 országában járt ez a pécsi fiatal!

Volt kürtöskalács-üzlete Rotterdamban, tanított angolt Kínában és vakolta a Kőrösi Csoma Sándor emlékházat Tibetben. Polgár Tivadar még csak 29 éves, de már 100 országban járt. És ami egészen elképesztő, hogy a pécsi fiú mindezt stoppolással és idegeneknél alvással oldotta meg.

Földrajz szakosként kezdte, végül világjáró lett belőle!

Alkalmazott földrajznak hívja azt, amit csinál. Íme a grúz aranybánya, ahová stoppal jutott el

A Pécsett született Polgár Tivadar 19 évesen még földrajzot hallgatott az egyetemen. De amikor négy év alatt sem sikerült elvégeznie a hároméves képzést…, mehetnékje támadt. Igaz, csak három tantárgya maradt vissza, de úgy döntött, most vagy soha!

Tíz év alatt 1000 dollárt költött összesen az utazásokra, ez annyi, mintha egy hét thaiföldi nyaralásra mennénk!

– Folyami hajóra mentem először dolgozni, pincérnek. Nem volt más célom, minthogy ne a szüleimtől kelljen zsebpénzt kunyerálnom a hétvégi bulikra. De aztán rájöttem, hogy nem beszélek angolul. Ez adott motivációt a további utazásaimhoz – meséli a kezdeteket Tivadar.

A következő években már Kaliforniában szelte a salátát és aprította a paradicsomot. De barátjával árult kürtöskalácsot Rotterdamban, vakolta Tibetben a Kőrösi-Csoma Sándor vendégházat és tanított angolt is Kínában. Mindezt nemcsak a megélhetés miatt vállalta, hanem az utazás miatt.

Két hétig napi 87 dollárcentből a Kaukázuson?

Egy sátor mindig van nála…

Tivadar az utazás szerelmese lett. Amit nagy nehezen összekuporgatott a munkájával, azt olcsó repülőjegyekre költötte. És itt meg is állt, merthogy a többi kiadást megpróbálta másképp megoldani.

– Két hónapja jártam a Kaukázusban stoppal, sátorban vagy idegeneknél aludtam éjszakánként. Az ott töltött két hét alatt napi 87 dollárcentet költöttem utazásra, táplálkozásra – mondja Tivadar, akit az is motivál, hogy minél kevesebb pénzből éljen.

…amit ott állít fel, ahol csak tud és engedik neki

Stoppolással jutott aranybányába is

Tivadar egy véletlennek és a nagy hidegnek köszönheti, hogy Grúziában egy aranybányába is eljutott.

– Grúziában stoppoltam, és a sofőr, aki felvett az egyetlen, grúz állami aranybánya vezető geológusa volt. Késő este volt már, és a nagy hideg miatt felajánlotta, hogy a családja szívesen vendégül lát. Végül öt napot töltöttem velük, ez idő alatt még volt szerencsém a grúz aranybányába is lejutni – meséli Tivadar.

Hogyan lehet ennyit utazgatni?

10 év alatt 100 ország

Polgár Tivadar egyébként erről a kérdéskörről sokat beszél Youtube-csatornáján, már angolul is.

– Mindig elmondom, hogy a munkákat, amiket elvállalok, szerelemből és nem muszájból vállalom. Mert így nincs olyan, hogy hétfőn már a pénteket várom, és így nemcsak napi 8 órát tudok dolgozni, hanem akármennyit. Amikor Kínában éltem, három munkám is volt egyszerre és csak akkor költöttem, ha nagyon kellett valamire – mondja Tivadar.

Tivadar azt is hozzátette, hogy kiadásait akkor is minimalizálja, ha éppen nem utazik. Nem jár szórakozni, nem vásárol ruhákat és nem foglalkozik “materiális dolgokkal”.

Mik a tervek?

Tibetben a Kőrösi Csoma emlékházat vakolta

– Azért is kezdtem utazni, mert többre vágytam és próbáltam megtalálni azt a helyet, ahol letelepedhetek. De most már azt érzem, ha ezt a helyet meg is találnám, nem tudnám kettévágni az útlevelemet – teszi hozzá Tivadar.

Tervei között pedig az szerepel, hogy 35 éves koráig bejárja az összes országot a Földön, és ezt a világjáró titulust felhasználva inspirációt adjon az embereknek.

Tivadar fő mondanivalója

Szinte mindenhol megetették, ahol pedig nem volt éhes, ott vettek neki útravalót

Tivadar utazásai során azt is megtanulta, hogy az emberek jók és segítenek. Hiszen őt is szinte kivétel nélkül befogadták, étellel kínálták még akkor is, ha nem volt éhes. Csak sokan amíg nem tapasztalják meg, addig el sem tudják ezt hinni. Ezért Tivadar a jövőben azon szeretne munkálkodni, hogy felnyissa az emberek szemét. Na meg arra, hogy lehet a társadalomtól függetlenedni, mivel a sok társadalmi elvárás miatt rengetegen boldogtalanok abban, amibe belekényszerítik magukat. Szerinte sokan lesznek ügyvédek, jogászok, anyák, apák, pedig nem biztos, hogy mindenkinek való ez. Így arra biztatná követőit, hogy ne más ideológiát kövessenek, hanem a saját céljaikat.