Még nem használsz VPN-t? 5 ok, amiért ideje elkezdened

A VPN (Virtual Private Network – Virtuális Magán Hálózat) jelenleg talán a legfontosabb hálózati szolgáltatás, amit mindenkinek ismerni, és adott esetben használni érdemes.

hirdetés

Nem akarunk a technikai részletekben elveszni, a VPN azt csinálja, hogy minden kimenő adatot átfuttat egy szerveren, és így a világháló számára úgy tűnik, mintha gépünk valójában a szerver lenne. Akit érdekel egy mondatnál bővebben is, az egy roppant világos összefoglalót olvashat alább, hogy mi az a vpn, ahol a legjobb nyilvános szolgáltatókat is alaposan bemutatják.

Hadd mondjunk csak öt helyzetet, amiből legalább egy biztosan minden kedves olvasóval megesett, és amit a VPN használata old meg:

  1. Miután előfizettünk valamelyik stream tartalomszolgáltatóra (Netflix, HBO, Disney és barátaik), általában az ingyenes hónap lejárta után rájövünk, hogy miért nem találunk meg a reklámokban látott némely filmet/sorozatot. Ugyanis a szerzői jogok, forgalmazási megállapodások és üzleti elképzelések mentén kialakított könyvtárak országról országra változnak, úgy, hogy az előfizetési díjban ez igazából nem jelenik meg. Én ott értem el a töréspontot, amikor a nyaraláson elkezdett filmet itthon nem tudtam befejezni. Viszont, ha a lejátszót egy államokbeli VPN szolgáltatón keresztül nyitjuk meg, máris négy-ötször nagyobb listából válogathatunk.
  2. Nyaralás, kirándulás, vagy üzleti út esetén gyakran kerülünk olyan helyzetbe, amikor nyilvános wifin, hotspoton, vagy egy étterem/kávézó/panzió ugyan jelszóval védett, de ismeretlen biztonsági rendszerű kapcsolatán keresztül kell például banki ügyeket intézni. Ezek pompás vadászterületei a hackereknek, adathalászoknak. A VPN ebben a helyzetben egy ipari szabvány titkosítást helyez el adatainkon, és a bankunk sem kezd el idegesen hívogatni minket, hogy miért is léptünk be egy kis thaiföldi faluból a rendszerükbe.
  3. Szintén utazással kapcsolatos tapasztalat, hogy bizonyos országok korlátozzák a hozzáférést egyes weboldalakhoz, alkalmazásokhoz, vagy esetleg cenzúrázzák az ott megjelenő tartalmakat. Egy ingyenes hazai VPN alkalmazás egy pillanat alatt megoldja, hogy továbbra se maradjunk le a közösségi oldalak legfrissebb, szaftos újdonságairól!
  4. Akinek volt már ideje, hogy igazán alaposan utánanézzen, hol vegyen repülőjegyet, foglaljon hotelszobát, az tudja, nem mindegy, melyik oldalt használja. Viszont azt már nem feltétlenül tudja mindenki, hogy adott oldalon attól függően is változhatnak az árak, hogy melyik országból érkezik a lekérdezés. Egy indiai, vagy USA-beli VPN használata komoly meglepetéseket tud okozni.
  5. Magyarország sajnos nem tartozik még a világ élvonalbeli piacai közé, emiatt még mindig előfordul, hogy egy-egy online terméket (játék, trailer, online fogadás) nem lehet, vagy csak komoly időbeli késéssel lehet elérni. Ilyen esetben csak egy adott országbeli ingyenes VPN szolgáltatást kell elindítani, hogy azonnal a virtuális határokon belülre kerüljünk!

+1. A média minden fajtája folyamatosan bombáz minket információval arról, hogy ki mindenki követi nyomon az online tevékenységünket, a netszolgáltatótól kezdve az államon át a különféle hackerekig. Akiben mostanra ennek hatására kifejlődött a világhálóval kapcsolatos paranoia, annak is ajánlanám a VPN használatát, mert a szolgáltatás alapja, hogy közénk és a web közé állva eltakar minket, és minden tevékenységünket a saját nevével írja alá. Azért, ha emiatt használ valaki VPN-t, mindenképpen nézze meg, hogy a szolgáltatónak van-e naplózásellenes irányelve, és hogy nem-e olyan országban van-e, ahol jogilag köteles kiadni az adatokat a hatóságoknak.

Természetesen vannak még sok egyéb ok, helyzet, ami miatt érdemes VPN-t használni – de legalább tartani a gépünkön ilyen alkalmazást –, de talán nem merészség kijelenteni, a fentiek valamelyikével már mindenki találkozott. Aki nem akar túl sok időt fektetni a megfelelő szolgáltató keresésébe, annak ajánljuk a fenti oldalt, ahol a legjobb magyar és külföldi VPN-ek is megtalálhatók!

(x)

hirdetés

Hirdetés