Nagy változás jöhet: módosíthatják a KRESZ-t

Három éve folynak az egyeztetések a KRESZ módosításáról, legutóbb az Országos Balesetmegelőzési Bizottság tárgyalt az anyagról. 

hirdetés
Uránia Mozi

Hamarosan „a célegyenesbe érhet” a KRESZ módosítása, amellyel többek között az elektromos rollerek és kerékpárok megjelenésére is reagálnak – mondta Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az InfoRádió Aréna című műsorában.

A kormánybiztos kifejtette a módosítás kapcsán, hogy a kerékpáros szervezetek első kérése az, hogy a kötelező kerékpárút-használatot el kell törölni.

Ez abból is adódik, hogy a gyakorlott bringások nagyobb veszélyben érzik magukat a családok, kisgyerekek között, különösen a keskeny, rossz állapotú kerékpárutakon, mint az út szélén kerékpározva. Ami némiképp egybevág a baleseti statisztikákkal is, különösen a városokban, ahol a kerékpárutakat a járdán vezetik. A konfliktus tehát, hogy a versenykerékpárosok hol kerékpározzanak: az út szélén vagy egy olyan kerékpárúton, ami a baleseti statisztikák szerint veszélyesebb, mintha az út szélén bicikliznének

– olvasható az Infostart cikkében.

A változásra azért is szükség van Révész szerint, mert rengeteg új elektromos közlekedési eszköz jelent meg – gondoljunk például az elektromos rollerekre –, és ezek szabályozását is meg kell határozni.

A teljes cikk ide kattintva olvasható el.