Napi cuki: ez a pécsi férfi a lánya miatt kezdett nyúltenyésztésbe

A pécsi Kovács Dezső, ha nem egy olajcég területi képviselőjeként járja a megyét, akkor a nyulakhoz vonul el. De nem csak azért, hogy simogassa őket. Tenyészti, és ha lehetősége van rá, akkor ajándékba is adja. Magát pedig csak úgy hívja: a Pécsi Hobbi Nyulász. 

hirdetés
Uránia Mozi

Dezső lánya 9 éves volt, mikor húsvétra kapott egy nyulat. Ezzel viszont fenekestül felfordult a családfő élete is. Füles – a család első nyuszija – hatalmas löketet adott ahhoz, hogy a pécsi férfi a városi lét mellett álljon neki a nyúltenyésztésnek.

– Füles nem a vágóhídra ment, hanem családot kapott. Mi pedig egy teljesen új életfelfogást. Talán bennem is ekkor kezdődött el valami, ami aztán megváltoztatta az életemet és az állatok felé terelt – mondja Dezső.

A kereskedelemben dolgozó férfinél az otthoni nyúltartás több lett szimpla hobbinál, ekkor vette kezdetét a tenyészet.

– A nyuszik között igazán kikapcsol az ember és szinte már családtagként foglalkozom az állatokkal. Mi nem vágóhídra termelünk a nagy haszon reményében, hanem azért csináljuk, mert szeretjük csinálni – mondja Dezső.

Dezsőt édesapja is segíti, aki nyugdíjas kora ellenére látja el a mindennapi feladatokat, emellett pedig szívesen elüldögél az ugrabugráló cukiságok között, amik egyébként tudnak úgy viselkedni, mint a macskák és kutyák.

– Itt meg kell említenem a lányom és a család kedvencét Rudit, akit előbb neveztünk el, minthogy tudtuk volna a nemét. Természetesen lány volt. Ő a panelban a lányom szobájában lakott szabadon. Semmit nem rágott szét és mindig egy bizonyos helyre végezte a dolgát, sehova máshova. Felugrott az ágyra, hasra dobta magát és akkor simizni kellett. Ő volt a legokosabb nyuszink – mondja Dezső.

A nyúltenyésztő egyébként az állatok jótékony hatását másokkal is megosztja. Rengeteg adomány nyuszival próbál segíteni, így olyan helyekre is eljutnak az állatok, ahová egyébként nem is kerülnének.

– Volt már rá példa, hogy egy egészségház felújítása kapcsán ajánlottunk fel nyuszit, és aki adományozott, hazavihette az állatot. Mondanom sem kell, hogy sikere volt a kisnyusziknak – mondja Dezső.

És hogy a nyulak pótolhatják-e a kutyákat, macskákat? Dezső válasza: nagyon sok törődéssel, odafigyeléssel a nyúl is tanítható és egyre többen választják a tapsifüleseket.

Nyúl2
Nyúl4
Nyúl3
nyúl5
nyúl6
nyúl7
nyúl8
Nyúl