Négy tipp beltéri fűszerkerthez, „kertteleneknek”

Albérletben vagy lakásban, kert híján elég nehéz kiélni kreatív, kertészkedő vágyainkat, de nem lehetetlen! Néhány ötletes megoldással hely hiányában, beltéren is nevelhetünk fűszernövényeket, kaktuszokat vagy akár burgonyát is. Mutatunk négy nagyszerű megoldást arra az esetre, ha saját zöldségeket szeretnénk termeszteni „kerttelen” otthonunkban.

hirdetés
Uránia Mozi

Beltéri fűszerkert táblakrétafestékkel

Nincs másra szükségünk, mint néhány befőttes üvegre, vagy kisebb kerámia kaspóra, táblakrétafestékre, kavicsokra, virágföldre és fűszernövények magjaira. Készítsük elő a fűszernövények edényeit: áztassuk le a befőttesüvegeinkről a címkét, majd fessük le a festékkel.

Miután megszáradtak, dobáljuk bele a kavicsokat, öntsünk rá virágföldet, majd jöhetnek a magok. A tetejére tegyünk még egy kis virágföldet, és vízzel permetezzük meg. Tegyük világos helyre a fűszernövényeinket, és várjuk az első hajtásokat!

Kaktuszok és pozsgások, üdítős dobozokban

Ha gyakran iszunk dobozos üdítőt, akkor néhányat érdemes megtartanunk a beltéri kertünkhöz! Az aljukat lyukasztgassuk ki egy szög és kalapács segítségével, a tetejüket pedig konzervnyitóval távolítsuk el. Töltsük meg a dobozokat virágfölddel, és helyezzük bele a kaktuszokat vagy a pozsgásokat. Semmi más dolgunk nincs, mint időről időre locsolni a növényeinket.

Termesszünk zöldségeket maradékból!

A saláta, a zöldhagyma, a vöröshagyma, az angolzeller, de még a fokhagyma is újratermeszthető, konyhai „maradék” darabokból. A salátánál, zöldhagymánál és az angolzellernél csak egy 5 centis darabra van szükségünk, amit egy ujjnyi vízben, egy hét alatt meggyökereztethetünk.

Ezután már csak át kell ültetnünk virágföldbe. A vöröshagymát és a fokhagymát rögtön ültethetjük virágföldbe is úgy, hogy teljesen befedjük földdel. Nem kell rá várni sokat, a hajtások pár hét után meg fognak jelenni, nyáron pedig már készíthetjük is a vacsorát saját zöldségekből!

Mutatjuk a videót hozzá:

Vödörben termesztett házi burgonya

Akár saját krumplink is lehet, elég hozzá néhány öregebb, kicsírázott burgonya. Vegyünk egy vödröt, dobáljuk bele a már kicsírázott burgonyákat, tegyünk rá egy kis földet, majd ahogy nő a hajtás, úgy rakjunk rá egyre több földet.

Akkor van „kész” a burgonyánk, ha a zöld hajtása már elkezd barnulni. Ekkor öntsük ki a vödör tartalmát, és válogassuk ki a földből a „megérett” burgonyákat.