Otthoni gyorstesztek – férfiaknak!

Nem, nem csak a nők számára léteznek egészségügyi tesztek! Megmutatjuk, hogy a gyorsan, és otthon is elvégezhető vizsgálatok a férfiak igényeinek is próbálnak megfelelni, betegségeiket kiszűrni. Összegyűjtöttünk néhányat, melyeket az erősebbik nem tagjai bármikor elvégezhetnek. 

hirdetés

Az egészségügyi szűrővizsgálatokról már írtunk korábban, IDE kattintva elolvashatja cikkünket, amiben számba vesszük az évenként ajánlott vizsgálatokat, mind a  nők, mind a férfiak számára. Most azonban kifejezetten az erősebbik nem számára készített teszteket gyűjtöttük össze háziorvos segítségével. Íme a leghasznosabbak!

Termékenységi teszt férfiaknak

A WHO szerint egy egészséges férfi ondója húszmillió spermát tartalmaz milliliterenként. Ám van, amikor nem jön össze a baba elsőre, és ekkor nem csak a női félt kell kivizsgálni. A gyógyszertárak polcain ma már számos termékenységi teszt sorakozik, amelyek segítségével a leendő apuka megállapíthatja, hogy egészséges mennyiségű spermát termel- e a szervezete. A pozitív jelzés persze nagyon jó, de a negatív eredménytől sem kell kétségbeesni, ugyanis azt a férfi fizikai és egészségi állapota, a stressz, az életmód, a magas láz, a fizikai túlterheltség, az utazási körülmények és a táplálkozás változása is befolyásolja. Így az eredménytől függetlenül erősen javasolt az orvosi konzultáció is!

TESZT férfiaknak 1

PSA-teszt

A prosztata a húgyhólyag alatt található szerve a férfiaknak, amely jelentős szerepet játszik az ondó termelésében. A prosztata által termelt prosztata antigén (PSA) szint azonban a kor előrehaladtával sajnos sok esetben nő, amely fontos információkkal szolgálhat a férfiaknak. A PSA-szint növekedése például prosztatagyulladást is jelenthet, de akár rákos elváltozás előjele is lehet. A PSA-tesztet minden 50 év feletti férfinak érdemes elvégezni, mivel rendkívül egyszerű a használata, otthon is elvégezhető a teszt, és az igen komoly prosztataproblémákat hatékonyan kiszűri, a korai felismerés pedig nagymértékben javítja a gyógyulási esélyeket.

– A PSA-szűrés egy nagyon értékes vizsgálat, az urológiai szakrendelések feladata. A megvásárolható teszten túl érdemes ellátogatni urológus szakorvoshoz is, hiszen az eredménytől függetlenül az orvosi szakrendelés sokkal teljesebb körű vizsgálati értékeket hoz, nézik a prosztata méretét, homogenitását és egyéb méréseket is végeznek – mondja dr. Kecskés Marianna pécsi háziorvos.

Személyiségi jogokat sérthetnek

Enzimes béldaganatszűrő teszt

A férfiak ötvenes éveiben legfontosabb a prosztatarák-szűrés és a vastagbélrákszűrés. Természetesen a teszt csak egy plusz lehetőség, amit az orvosok javasolnak, ezek mellett mindenképpen látogassunk el egy rutinvizsgálatra, rákszűrésre vagy csak a háziorvosunkhoz. A béldaganatok esetében ugyanis a daganatmegelőző állapotok időbeni felismerése különösen fontos. Az enzimes béldaganatszűrő teszt a székletmintából képes kiszűrni a daganatos megbetegedést.

– Ez a teszt is megvásárolható, sőt eredményes is lehet, ám ez sem 100%-os érzékenységű vizsgálati lehetőség, amivel biztosan meg tudja mondani a beteg, hogy van-e vastagbélrákja. Ezért ha a teszt esetleg pozitív eredményű, akkor mindenképpen forduljunk endokrinológus szakorvoshoz, ahol hasi ultrahanggal, székletvérvizsgálattal vagy kolonoszkópiával (vastagbéltükrözéssel) szűrik a béldaganatot – teszi hozzá a pécsi háziorvos.

Ez utóbbi tesztet természetesen a nők is elvégezhetik, de elsősorban férfiaknak ajánlott, mivel a betegség főként őket érinti.

[note note_color=”#f45e3e”]

Minden esetben, ha otthoni tesztjeink pozitív eredményt hoznak, forduljunk szakorvoshoz, ne nyugodjunk bele a gondolatba, hogy hatékonyan szűrtük a kockázati lehetőségeket, hiszen ezek az otthoni tesztek csak pluszt jelentenek![/note]