Létezhet az, hogy a rendőrök civil autóval leszorítanak, letolnak, gyorshajtásra kényszerítenek szabályosan vezető sofőröket a közutakon, hogy aztán megbüntessék őket? Több történet kezdett el terjengeni efféle incidensekről, a rendőrség cáfolja a vádakat.

Új módszerrel vették fel a harcot a gyorshajtók és a szabálytalanul közlekedők ellen a rendőrök. Mivel a kék-fehér villogóval felszerelt kocsiknak elrettentő hatásuk van és nyilván a látókörükben senki sem fog kihágást elkövetni – főleg nem azok, akik az életveszélyes manőverezésből, száguldozásból sportot űznek –, a rendőrök jelöletlen gépkocsikkal cirkálnak a városban.

A közösségi oldalakon több olyan sztori is elkezdett terjedni, miszerint a rendőrök szándékosan ingerlik, „letolják”, gyorshajtásba kergetik a szabályosan közlekedő kocsikat, provokálják őket.

Egy férfi írta meg tapasztalatait a Facebookon a jelöletlen rendőrségi kocsival való találkozásról, amit rengetegen megosztottak, szélsebesen terjedt, kommentáradatot hozva magával. A részletes beszámoló a rendőröket hibáztatja, és azt fejtegeti – bizonyítékok nélkül –, hogy bizony őt arra kényszerítették, hogy gyorsan menjen.

A poszt alatti kommentek megosztóak. Van, aki szerint a rendőrök ugyanolyan gyorshajtást követtek el, így ők is ugyanolyan sárosak, a büntetés rájuk is vonatkozik. Többen ostorozzák a hatóságot, mondván, direkt hajtják szabályszegésbe a sofőröket és direkt szednek minél több bírságot. Ezzel párhuzamosan sok kommentelő csak a férfit teszi felelőssé, amiért belement a gyorshajtásba, megérdemli a büntetést. És olyan is akad, aki szerint kitalált történet az egész, semmi bizonyíték nincs rá.

A sztori szerint ezzel a Mercedessel kapcsolták le a gyorshajtót a zsaruk

Egy másik posztban egy fekete Mercedesről írnak, ami Pécs és Szentlőrinc között bukkant fel, de a kommentelők között akadt, aki Pécsváradnál látta. Állítólag „szándékosan” megy lassabban, előzni tilosnál pedig még inkább, hogy csak szabálytalanul lehessen előzni.

A rendőrség közleményében cáfolja, hogy ilyen eszközökkel élnének, nem „tolják le” az autókat. A felszerelt sebességmérő készülékek pedig alkalmasak arra, hogy egy másik sávban is kiszűrjék a gyorshajtókat, dokumentálják az egyéb szabálysértéseket. Sokan írnak a „fékezgetésről”, amivel meg lehet rendszabályozni az agresszívan közlekedőket, ugyanakkor a rendőrök szerint ez is életveszélyes helyzeteket okozhat.

Honlapjukon egy videóval is illusztrálják a jelöletlen gépkocsik működését.

A problémakörre vonatkozó kérdéseinkkel kerestük a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságot, ám választ nem kaptunk.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a 2016-os év során 481, a tavalyi év során 496 olyan közúti baleset történt Baranyában, ami a sofőr hibájából következett be. Ez a közel félezres szám nem kis része adódhat a gyorshajtásból. Huszonnégy esetben halálos áldozatot is követelt a baleset.