A hétvégén adták át a Balaton déli partjának egyik legnépszerűbb, egyben a pécsiek egyik kedvelt nyári piaccsarnokát. A fejlesztéshez mintegy 300 millió forintot nyert a fonyódi önkormányzat, az épület megálmodója, és választott csapata azonban egytől egyig pécsi.

Nem túlzás azt állítani, hogy a fonyódi piac az ország egyik legkedveltebb, de kétségkívül a déli part legnagyobb piaca. A számtalan elektronikai kütyükön, a parfümökön és a klasszikus piacos, olcsó fehérneműkön túl vannak őstermelők, zöldségpiac, bolhapiac és szó szerint minden, ami szem-szájnak ingere. A szerda és szombat délelőttönként egész évben működő piac – és a választék is – hatalmas. A piac kihagyhatatlan, a Balaton emblematikus helye.

A piacot 299,5 millió forintból újítják meg – a munkával napokon belül végeznek –, a beruházás részeként bővítették az árusítóhelyeket, megduplázták az üzletek számát, új vizesblokkokat alakítottak ki, megújultak a burkolatok és a csarnok környéke. Az ingatlanfejlesztés megtervezésével pécsieket bíztak meg.

– Még 2016 elején nyertem meg a fonyódi piacra kiírt ötletterv-pályázatot. Amikor már a kiviteli és az engedélyezési tervekre került sor, akkor bővült ki a csapatom Nagy Ferenc és Tóth Kata építésszel, végül Bubreg Balázs pécsi grafikust kértem fel az épület felületi grafikájának elkészítésére – mondja Sztranyák Gergely, a megújult fonyódi piac vezető tervezője.

A pécsi építész az ötletterv-pályázatot azzal nyerte meg, hogy rávilágított az épület adottságaira, az elbontás helyett pedig az újrahasznosításra fókuszált.

Az építész megtartotta a régi épületet, csak újragondolta azt

A korábbi hosszúkás, zárt, utcaszerű elrendezést kibontotta, és egy kinyúló pavilonnal szétválasztotta az árusok hátsó, feltöltő oldalát a gyalogos közlekedéstől.

A piac S alakú elrendezését úgy hasznosította a pécsi építész, hogy fedett, kültéri gasztronómiai egységeket hozott létre, ahol a vásárlók leülhetnek, pihenhetnek. Egy viszonylag egyszerű dizájnfogással így sokkal hangulatosabb, fiatalosabb épület lett a fonyódi piac pavilonjából. Az újításnak köszönhetően az árusoknak lett öltözőjük és vizesblokkjuk is, ami eddig nem volt.