VIDEÓ: ezek a durva téli balesetek mind elkerülhetők lettek volna…

Sokkoló videóval hívja fel a figyelmet a rendőrség a hétvégén Baranyában is téliesebbre forduló időjárásra. Csúnya vége lehet, ha most nem közlekedünk körültekintőbben.

hirdetés

A rendőrség sok jótanácsot osztott meg honlapján a fagyveszély kapcsán, például azt, közlekedjünk figyelmesebben, és mindig tartsuk be a sebességhatárokat, vegyük figyelembe az időjárási-, látási, és útviszonyokat.

Tudni kell azt is, hogy a havas-jeges úton jóval kisebb a tapadás és hosszabb a fékút, ezért tartsunk a szokásosnál nagyobb követési távolságot.

Lakott területen kívül is számíthatunk gyalogosok és kerékpárosok közlekedésére, a rossz látási viszonyok miatt viszont nehezebb lehet őket észrevenni, figyeljünk rájuk.

A gyalogosoknak és a kerékpárosoknak pedig fontos lenne, hogy gondoskodjanak láthatóságukról, hiszen az életük múlhat rajta.

A rendőrség azt is kéri, indulás előtt mindenki vizsgálja át a járművek világító- és jelző-, valamint fékberendezéseit, a gumiabroncsok állapotát. Működjön az ablaktörlő, legyen az autóban jégoldóspré és -kaparó, használjunk téli ablakmosót.

A havas úton hóláncot is használhatunk, amellyel maximum 50 km/h sebességgel szabad haladni.

A rendőrök azt is javasolják, akinek hosszabb útra kell indulnia, vigyen magával feltöltött mobiltelefont, élelmet és innivalót, plédet és hólapátot is arra az esetre, ha a hó fogságába kerülne.

Íme a videó!