Vigyázzunk az őzekre, megkezdődött a nászidőszak

Július második felétől augusztus közepéig tart legnagyobb állományú és legelterjedtebb nagyvadfajunk, a csodálatos őzek párzási időszaka, ami nagy figyelmet követel az autósoktól. Ilyenkor ugyanis az állatok sokkal aktívabbak, és a közutakon is gyakrabban jelenhetnek meg – velük együtt pedig jön a balesetveszély is.

Magyarország őzállományát több mint 374 ezer egyedre becsülik a szakemberek, és minden régióban találkozhatunk velük. Párzás, vagyis üzekedés idején az egymást kergető őzek aktívabbak, figyelmetlenebbek, akár fényes nappal is kiszaladhatnak az útra – hívta fel a figyelmet honlapján az Országos Magyar Vadászati Védegylet.

Figyeljünk rájuk, mert ők nem fognak ránk!

A társaság hozzáteszi, nem véletlen, hogy a csaknem 6500 nagyvadelütés során több mint 5000 esetben (80 százalék) őzet gázolnak el, jelentős részüket pontosan ebben az időszakban. Az egylet ezért azt kéri az autósoktól: a szokásosnál is óvatosabban vezessenek a következő hetekben.

A balesetek jelentős része megelőzhető, ha néhány szabályt betartunk:
 • Ne csak a vadveszélytáblával jelzett útszakaszon vezessünk fokozott figyelemmel az üzekedés ideje alatt.
 • A rosszul belátható szakaszokon, illetve rossz látási viszonyok mellett lassítsunk.
 • Ha látjuk, hogy őz szaladt át előttünk, számítsunk arra, hogy másik is követi. Ilyenkor lassítsunk, esetleg dudáljunk!
 • Amennyiben elkerülhetetlen az ütközés, vészfékezzünk, ne rántsuk el a kormányt! Ha átsodródnánk a szembe sávba, vagy letérnek az útról, abból még komolyabb baleset lehet.
Még több jótanács a rendőrségtől
 • Ne telefonáljunk! Ha másra figyelünk, lassabban tudunk reagálni.
 • Kapcsoljuk fel a távolsági fényszórót lakott területen kívül. Így nagyobb területet láthatunk át.
 • Tartsunk nagyobb követési távolságot és folyamatosan figyeljük az út mindkét oldalát.
 • A vadállatok kiszámíthatatlanul viselkedhetnek. Van, hogy nem mozdulnak, de az is lehet, hogy megugranak és valamelyik irányba vágtatni kezdenek.
 • Lakott területen belül is találkozhatnak őzekkel vagy más vadállatokkal. Általában sötétedés után jönnek elő, de gyakorlatilag bárhol és bármikor felbukkanhatnak.
 • Ha elpusztult, vagy haldokló vadállatot látunk az úton, hívjuk a 112-es segélyhívó számot!
 • Ne próbáljuk meg lehúzni az úttestről, mert lehet, hogy még életben van, egy rémült állat pedig súlyos sérülést okozhat patáival, agancsával vagy harapásával.

A vadelütés egyébként közúti balesetnek minősül, így ha bekövetkezik, mindenképpen rendőrt kell hívni! Bármilyen további ügyintézés alapja a rendőrségi jegyzőkönyv lehet. Az adott területen gazdálkodó vadászatra jogosult szervezetet – jellemzően vadásztársaságot – szintén értesíteni kell, erről általában ugyancsak a rendőrség gondoskodik – foglalta össze a vadászegylet.

Az elpusztult állatot ne vigyük magunkkal, mert az lopásnak számít!