11 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapAbszolút NőA jól átsült hús titka: a húshőmérő

A jól átsült hús titka: a húshőmérő

Úgy tartja a mondás, hogy aki olvasni tud, az főzni is. Ám erre még az is könnyedén rácáfol, akinek a főzéshez legközelebbi élménye az volt, hogy a nagymamát nézte a vasárnapi ebéd elkészítése közben.

Főzni vagy sütni nem könnyű, de már számtalan eszköz áll a rendelkezésünkre ahhoz, hogy minél finomabb ételeket készíthessünk a konyhában és a szabadban egyaránt. Ezek közé tartozik a húshőmérő is, ami abban lesz a segítségedre, hogy eldönthesd, hogy a hús kellő mértékben átsült-e. Ugyan a használatuk a legtöbb esetben nagyon egyszerű, mégis van néhány szabály, amit érdemes betartani.

A húshőmérők típusai

A húshőmérőknek alapvetően három típusa van. Hogy neked melyik a legmegfelelőbb választás, azt az dönti el, hogy mihez és hogyan szeretnéd majd használni. Abban minden típus megegyezik, hogy a legpontosabb értéket akkor kapod, ha a hús legvastagabb részébe döföd a fémrudat.

  1. A legegyszerűbb típus a hagyományos húshőmérő, a SpaTrend kínálatában is megtalálható. Általában egy fémtűből és egy mérőfelületből áll. A fémtűt a húsba mélyesztve könnyűszerrel leolvasható a mérőfelületről a hús belsejének aktuális hőmérséklete. Ezeken általában feltüntetik azt is, hogy egyes húsok milyen hőmérsékleten nyilváníthatók átsültnek.
  2. A digitális hőmérők már használhatók sütés közben folyamatosan is. Egyes készülékek hosszú szárral és időzítővel vannak ellátva, ami csipogással jelzi, ha a hús belső hőmérséklete elérte az előre megadott értéket.
  3. A sütőálló hőmérőnek akkor veszed a legnagyobb hasznát, ha szeretnél anélkül folyamatos információt kapni a hús hőmérsékletéről, hogy folyton ki kellene nyitnod a sütő ajtaját. Ezt a sütés elején a húsba kell döfni, majd időnként rápillantva a kijelzőre rendszeresen meggyőződhetsz arról, hogy hol is tart éppen a sütés folyamata.

Mire ne használd a húshőmérőt?

A húshőmérő neve elég beszédes, mindent elmond arról, mire való ez a szerkezet. Sajnos sokan abba a hibába esnek, hogy úgy gondolják, az élet bármely területén alkalmas ez az eszköz a hőmérséklet mérésére, de ez sajnos nem így van. A húshőmérő nem kültéri hőmérő és nem mérhetünk vele lázat, a baba vizének a hőmérsékletét de még a cukor hőfokát sem. 

A húshőmérő tisztán tartása

A húshőmérők típustól függetlenül kifejezetten érzékeny szerkezetek. Nem bírják különösebben a nedvességet, így a mosogatógépes tisztítás szóba sem jöhet, és érdemes a vízbe merítéses tisztítást is elkerülni. A legcélravezetőbb egy nedves, puha ronggyal használat után azonnal eltávolítani róla a szennyeződéseket, majd rögtön szárazra törölni egy papírtörlő segítségével.

Egy jól megválasztott húshőmérővel bárki tökéletes állagú húsokat tud készíteni, így érdemes beszerezni egyet a következő grillezéshez, hogy bezsebelhesd az elismeréseket!

(x)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő