Vojnich Erzsébet képeit tekinthetjük meg június másodikától a Pécsi Galériában. Művészetkedvelőknek kihagyhatatlan!

Vojnich Erzsébet egyike a kortárs festészet legérzékenyebb és legkiemelkedőbb képviselőinek.

Mint olvasható a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ajánlójában, a művész munkáit törékeny líraiság jellemzi, alkotásainak összetéveszthetetlen jegyei az alakok, a tág térperspektívák, az üres és zárt enteriőrök, a fény titokzatos, rejtett derengése, a leplek és redők.

Bán Zsófia irodalomtörténész a következőket fogalmazta meg a művész egy korábbi kiállításán:

S ekkor történt az, amit itt most elmondok nektek: a képeken ábrázolt távoli, idegen, megfejthetetlen civilizáció egyszer csak összeért a saját világával, a saját élményeivel, a saját emlékeivel; az üres, távoli, idegen csarnokok egyszer csak saját legbensőségesebb, legszemélyesebb tereivé váltak, amelyeket most, a képek által, másokkal, ismeretlenekkel oszt meg, s ez az osztozás, az együvé tartozásnak ez a titokzatos, megmagyarázhatatlan érzése hálával töltötte el.

Szavakba ugyan nem tudta volna önteni, de olyasféle érzése támadt, hogy a világ (s ezen belül a természet is) elsősorban emberi építmény, amely örökké térrel és idővel küszködik, és éppen ettől az összekötő kapocstól tud egy számára mégoly idegen, épített világ is hirtelen ismerőssé, bensővé, sajáttá és esendővé válni: mert benne van ez a küszködés az idővel, ez a léttel és nemléttel való bíbelődés, ez az örökös, reménytelenül reményteli motozás.

S mire Hogen mester gondolatban idáig elért, a képtekercsen ábrázolt betonszarkofágot már egészen olyannak látta, mint egy virágba borult cseresznyefát: hisz erről is, arról is elszáll a pillangó.

A kiállítást Kiss Tibor Noé író nyitja meg június 2-án, csütörtök 18 órakor a Pécsi Galériában (Széchenyi tér 14.). A tárlat június 26-ig tekinthető meg.

Fotó: Vojnich Erzsébet Facebook