Az apukák csak védőfelszerelésben lehetnek jelen gyermekük születésekor Pécsett

Egy gyermek születése az egész család számára felejthetetlen pillanat, legtöbbször az apukák is jelen szeretnének lenni ilyenkor. Persze csak akkor, ha ezt a körülmények is megengedik. A napokban leendő pécsi szülők kétségbeesett posztjai jelentek meg a közösségi médiában, ugyanis a PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatójának a koronavírus okozta vészhelyzet miatt kiadott rendelkezése értelmében komoly követelményeknek kell azoknak az édesapáknak megfelelni, akik a szülőszobára szeretnék kísérni kedvesüket. Többek között saját beszerzésű speciális arcmaszkkal, védőszemüveggel és kétrészes zsilipruhával felszerelkezve tehetik csak meg ezt a pécsi apukák március 23-a óta, amiről először a Pécs Aktuál hírportálon számoltak be.  

A járványhelyzetre tekintettel a kiadvány szerint a szülő nő kísérője csak akkor mehet be a klinika területére, ha visz magával (adni nyilván nem tud a kórház, hiszen erre nincsen kapacitás) egy FFP3 arcmaszkot, öt pár AIDS egyszer használatos gumikesztyűt, egy védőszemüveget, két pár egyszer használatos cipővédőt és kettő szett szintén egyszer használatos kétrészes zsilipruhát.

Habár ezek a szabályok nagyon szigorúnak tűnhetnek, még mindig jobb a biztonság a születendő gyermek, a szülők, és persze az egészségügyi dolgozók érdekében is.

Mindazonáltal nehéz dolguk van így a babát váró pécsieknek, többen a közösségi médiában fordulnak segítségért ismerőseikhez. Az alábbi anyuka és apuka (akik egyébként nem egy pár) például szerencsével jártak a keresésben, így olybá tűnik, mindketten szerelmükkel együtt élhetik át gyermekük világra jövetelét.

2020.03.24. 10:16 órai bejegyzés
2020. 03. 23. 19.15 órai poszt

Több kismamától hallottunk arról is, hogy a járványhelyzet miatt a választott orvos és szülésznő sem hívható be bármikor, ami azt jelenti, hogy csak az ügyeletes orvosnál és személyzetnél folyhat a szülés.

Az új szabályozás kapcsán természetesen a klinikát is megkérdeztük, frissítjük cikkünket, amint választ kapunk tőlük. 

hirdetés