Baba-mama foglalkozások – melyiket válasszuk?

Csiribiri Tanoda, Dúdolda, Mackó Mocorgó, Ringató és Kerekítő – néhány rendszeres baba-mama foglalkozás. Az anyukáknak nem könnyű eldönteniük, hogy melyiket válasszák. Van, amelyik már jól bejáratott, divatos, de van, amelyik csak egy szűkebb rétegnek szól. Segítünk eligazodni.

hirdetés
Jelenleg öt rendszeres baba-mama foglalkozásból választhatnak a pécsi anyukák, szinte nincs olyan hétköznap, amikor ne lenne egy-egy ilyen program. A két országos hálózat – Ringató, Kerekítő – mellett már három pécsi program is van a városban. Szinte mindegyik ének-zenés foglalkozás, népdalokkal, mondókákkal tarkítva. Egyikük – a legújabb ilyen foglalkozás – kicsit messzebbre megy, a versek és dalok mellett a mesék szimbolikus világába is bevezetik a gyerekeket és a szülőket.

Csiribiri Tanoda

Az Új Akropolisz Egyesület mesekutató csoportjának tagjai által megalkotott Csiribiri Tanoda úgy válogat a magyar néphagyomány és költészet kincsesládájából, hogy egészséges lelki táplálékot kínáljon mind a gyermekek, mind a szülők számára. Egyórás foglalkozásuk segíti a természet és a körülöttünk lévő világ mélyebb megismerését, nagy hangsúlyt fektetve a mesék lélekformáló hatására. Elmélyülnek a magyar néphagyomány és költészet csodálatos örökségében, megidézik a ritmus, a zene, valamint az érintés varázserejét, hogy ezzel segítsék a kisgyermekek egészséges lelki fejlődését.

Mackó Mocorgó

A Mackó Mocorgó zenés-hangszeres babafoglalkozása 50 perces játékos, komplex fejlesztő program 4 hónaposnál idősebb babáknak és 3 évnél fiatalabb kicsiknek. A foglalkozás minden egyes mozzanata fejlesztően hat a gyermek személyiségére, mozgásfejlődésére, ritmusérzékére, zenei hallására, szókincsének bővülésére. Nagy szerepe van az anya-gyermek kapcsolat mélyítésében is és nem utolsósorban a közösségi élet számos formájával találkozhat a gyermek, ezzel könnyítve meg a bölcsi- és ovikezdést, vagyis a beszoktatást.

Dúdolda

A Dúdolda élménygazdag, interaktív, sok hangszeres játékkal, zenés műhellyel várja a gyerekeket, amelynek elsődleges célja az örömszerzés – mind a résztvevő kicsik, mind a szülők és nagyszülők számára. A dalos-játék alatt sok minden történik. A Dúdolda-zsákokból fokozatosan kerülnek elő az újabb és újabb eszközök, hangszerek, amelyeket közösen próbálnak ki a résztvevőkkel. A szülőket is gyakran bevonják a közös tevékenységbe, éneklésbe, miközben felcsendülnek a kedvenc dalok és versek. Nemcsak ismert gyermek- és népdalok, hanem saját megzenésítések, angol- és német dalocskák is elhangzanak.

Ringató

A Ringató tulajdonképpen egyfajta családi művészeti-nevelési program. Zenei élménynyújtás, amelyben a részt vevő felnőttek és gyerekek átélik a közös játék és éneklés örömét. Mintát adnak a szülők számára, hogy miként kezdődhet a zenei nevelés a családban. A Ringatón a részt vevő felnőttekkel közösen hozzák létre a foglalkozás élményét. Cél, hogy a kismamák és az apukák megtanuljanak egy könnyen énekelhető, de zeneileg értékes dalanyagot, megismerkedjenek magyar mondókákkal, mozgásos, ölbéli játékokkal. A foglalkozásokon mindig élő énekszó, és a foglalkozásvezető, esetleg meghívott vendég pár perces hangszerjátéka csendül fel, kerülik a divatos, mulandó, kevésbé igényes gyerekslágereket.

Kerekítő

A Kerekítő baba-mama országos foglalkozáshálózat, ahol ölbeli játékokat elevenítenek fel. A népi eredetű és ma is közkedvelt ölbeli játékok népszerűsítésére létrejött kezdeményezés azért kapta ezt a nevet, mert úgy gondolják, hogy a kisgyermekek számára a világ az anyukájuk ölében és a közös játékban kerekedik ki első ízben. Ez az élmény, útravaló egy életre szól.

Közös vonásuk a népi mondókák, ölbeli játékok, a népdalkincs, a népi gyermekdalok felelevenítése, ahol számos népi eredetű, közkedvelt és kevésbé ismert ölbeli játékot és mondóka hangzik el. Fél óra vidámság és kacagás a Kerekítő mondókás-könyvsorozat ölbeli játékai, mondókái nyomán, hangszerjátékkal, népi hangszerekkel, népdalokkal, sétáltatókkal színesítve.