Beteg gyermekeknek segítenél? Vár a pécsi Nevetnikék Alapítvány!

Évek óta teszik szebbé kórházban ápolt kisgyermekek mindennapjait a Nevetnikék Alapítvány önkéntesei: sokszor egy beszélgetés, vagy éppen egy kártyaparti, és persze az ezekhez kapcsolódó önfeledt szórakozás, nevetés rengeteget jelent az akár hónapokig is kezelés alatt álló piciknek. A jó hír pedig, hogy az alapítvány folyamatosan keres új önkénteseket: aki betöltötte a 18. életévét és elég lelkes hozzá, segítheti jótékony tevékenységüket. 

hirdetés

Az alapítvány tavalyi, kórházi mesefalfestős programjában közel négyszázan vettek részt, emellett viszont folyamatosan látogatják a Pécs Gyermekklinikát, és a Kaposvári Kórház gyermekosztályát több mint 60 önkéntessel. A sebészettől kezdve, az onkológián át, egészen a pszichiátriai osztályig mindenhol jelen vannak, sőt, a tavaly a felnőtt pszichiátriai osztályon is elindították mozgásos- és/vagy társasjátékos programjaikat.

– A cél az, hogy ha bekerül egy gyermek a kórházba, akkor minden nap legyen játszótársa, aki oldja a feszültségét, picit elfeledteti, hol is van épp. Ahhoz, hogy minden nap minden osztályon jelen lehessünk, szeretnénk megduplázni a jelenlegi önkénteseink számát, ezért folyamatosan toborzunk segítőket, akik vállalják, hogy hetente 2 órát szánnak egy kórházlátogatásra. Az önkéntesek mindig párban dolgoznak, és a látogatásokat megelőzi egy hospitálásokkal és képzésekkel tarkított két hónapos felkészítés is. Ennek ideje alatt megtanulják, mire kell különösképp figyelni a kórházi munka során, milyen specifikus pszichés jellemzői vannak egy krónikus betegnek, és módszertani felkészítést kapnak többek között kézműves, zenés és bábos programok tartásáról – fejtette ki Kőműves Glória, a Nevetnikék Alapítvány kuratóriumi elnöke és programkoordinátora.

Az alapítvány önkénteseitől származnak az idézetek, melyek jól mutatják lelkesedésüket

– Miért jó önkéntesnek lenni a Nevetnikék Alapítványnál?

– Szerintem önkéntesnek lenni alapból jó, mert benne van, hogy egy jótékony ügyet segít az, aki vállal ilyen tevékenységet, és aktívan hozzájárul ahhoz, hogy picit szebb legyen a világ. A mi önkéntes programunk azok közé tartozik, ahol ez folyamatos jelenlétet igényel akár éveken át, cserébe viszont egy remek közösség tagja lesz az ember, hálás gyerekekkel találkozik hétről hétre, és folyamatos fejlődési lehetőségei vannak a kicsikkel való foglalkozás terén. Az önkénteseink visszajelzései alapján azonban az életszemléletükre is hatással van a program, sokkal pozitívabbakká, nyitottabbakká váltak ők is az itt töltött idő alatt – mondta el lapunknak a kuratóriumi elnök.

– Kiből válhat az alapítvány önkéntese?

– Önkéntes bárkiből lehet, aki betöltötte a 18 életévét, és lelkes. Minden másban segítenek a Nevetnikék Alapítvány tagjai. Mindenkit személyesen, egyénileg mentorálnak és a jelentkezőkkel közösen igyekeznek megtalálni azokat az erősségeket, amiket a kórházi önkéntes munka során hasznosítani tudnak az új segítők.

– Hogyan lehet jelentkezni?

– E-mailben, az info@nevetnikek.hu címre várjuk a jelentkezéseket, ezt követően egy tájékoztató anyagot és egy jelentkezési lapot szoktunk elküldeni, amit kitöltve várunk vissza. Ezután mindenki személyes elbeszélgetésen vesz részt, illetve megkezdődik a felkészítés a feladatra. Hospitálási lehetőségeket is szoktunk biztosítani, ilyenkor a jelentkező is bepillantást nyer a munkánkba, és el tudja dönteni, hogy ez valóban az ő világa-e. Ha valaki játszik gitáron, vagy van valamilyen edzői végzettsége, annak külön örülünk, de a többiek is megtalálhatják a helyüket nálunk, egy jó kis kártyajátékra például mindenki rávehető. Várunk fiatalokat, nyugdíjasokat, fiúkat és lányokat, olyanokat, akik a fárasztó munka után szeretnének feltöltődni, és olyanokat is, akik csak új hobbi után kutatnak, egyszóval mindenkit – mondta végezetül Kőműves Glória.

Fotók: Ruprech Judit