Családosok, figyelem, sok pénzt hozhat 2018!

2018-ban tovább bővülnek a családosok kedvezményei, támogatásai. De mik is ezek pontosan, és mennyire érinti ez a pécsieket, egyáltalán vannak-e kizárólag pécsiekre vonatkozó örömhírek? Megmutatjuk a legfontosabbakat!

hirdetés

Még bababarátabb lesz a pécsi szülészet

A PTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika rengeteget tesz a családbarát felfogás jegyében, amihez idén a kormány is nagymértékben hozzá fog tenni. 2018-tól a szülészeti osztályok mindegyikénél lesz egy minimumszabvány, elvárás, amit teljesíteni kell. A cél az, hogy a szülés pozitív élmény legyen minden kismama számára. Családbarát szülészeteket alakítanak ki, a fejlesztésekhez pedig forrásokat is biztosít a kormány. Persze a pécsi klinika már rég kiérdemelte a Bababarát Kórház minősítést, hiszen az nem a technikai felszereltség vagy az adott intézmény anyagi hátterének függvénye, hanem inkább a hozzáállás és szemléletmód kérdése, de idén a kormány anyagi támogatásával karöltve még tovább fejlődhetnek.

70 helyett 90 százalékos támogatás jár a lombikprogram gyógyszereire

A nemrég hatályba lépett lombikbébi-kezelések kiterjesztéséről szóló szabály értelmében kétszeresére emelkedhet 2018-ban a kezelések támogatására fordítható keret, ennek köszönhetően a PTE IVF centrumában akár dupla ennyi pácienst is el tudnak majd látni. A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Reprodukciós Központjában idén az elfogadott változtatás részeként kétszeresére emelkedik a meddőségi kezelésekre országosan fordítható, nagyjából évi 2,5 milliárd forintos keret, ezzel további 6500 párnak segíthetnek évente.

A kormányzati cél az volt, hogy ne legyen anyagi akadálya a lombikprogram igénybevételének. Ehhez az egyik legfontosabb lépés a kezeléseknél alkalmazott gyógyszerek támogatásának növelése, ezek a készítmények ugyanis összességében akár több százezer forint kiadást is jelenthetnek annak ellenére, hogy az állam mintegy 1,5 milliárd forinttal támogatta az érintettek gyógyszereit. 2018-tól az eddigi 70 helyett 90 százalékos támogatás jár majd a készítményekre.

Külföldi magyar anyák is részesülhetnek a magyar támogatásokban

A Köldökzsinór programnak köszönhetően január 1-től anyasági támogatás állapítható meg azoknak is, akiknek magyar gyermeke nem Magyarország közigazgatási határain belül születik, hanem bárhol másutt a világon. Ezen szülők is jogosultakká válnak az egyszeri 64 125 forintos anyasági támogatásra és a Babakötvényre is.

Már az apa is részesülhet csedben, kibővül a hallgatói gyed

A csecsemőgondozási díjra jogosultak köre is bővül. Ennek keretében a díjra jogosult lehet a csecsemőt gondozó vér szerinti apa abban az esetben, ha a gyermeket szülő nő szülői felügyeleti joga megszűnt.

A korábban egy évig igényelhető hallgatói, úgynevezett diplomás gyermekgondozási díj idéntől további egy évvel hosszabbodik meg, azaz a diplomás gyermekgondozási díj a gyermek születésének napjától a gyermek 2 éves koráig jár. A gyed maximális összege 2018-ban eléri a bruttó 193 200 forintot, míg a diplomás gyed az alapképzésben részt vevő hallgatóknál 96 600 forintra, a mesterképzésben résztvevők esetében 126 350 forintra emelkedik.

Nő az ápolási díj alapösszege

Több pénzt kapnak kézhez azok, akik állandó és tartós gondozásra szoruló súlyosan fogyatékos, vagy tartósan beteg 18 év alattiak gondozását, ápolását végzik. Az ápolási díj alapösszege öt százalékkal emelkedik, valamint a tartósan beteg gyermeküket otthon legalább húsz éven át ápolók számára új támogatási forma lesz elérhető.

Még több kedvezmény jár a Pécsi Állatkerben a nagycsaládosoknak

A Pécsi Állatkertben is számos nagycsaládos fejlesztés lesz 2018-tól, például idén a nagycsaládos igazolvánnyal rendelkező pécsiek gyermekeik után kedvezményes kiegészítő jegyeket tudnak majd vásárolni.

hirdetés