Darvakkal segítene a gyógyíthatatlan gyerekeken

Gajcsi Blanka pécsi ötvösművész 1000 ezüst origami daru meghajtogatásával támogatná a gyógyíthatatlan pécsi gyermekeket. A projekthez azonban segítségre van szüksége. Ötmillió forintot kellene összegyűjtenie, de az online vásárolható adománytárgyak alig fogynak.

hirdetés

Gajcsi Blankát egy japán legenda ihlette az ezüst darvak hajtogatására. A történet szerint 1000 origami madár meghajtogatása után az istenek teljesítik egy kívánságunkat. Egy japán kislány – akinél a hirosimai katasztrófa után leukémiát diagnosztizáltak – tett is egy próbát. Elkezdett darvakat hajtogatni, hogy kérése valóra váljon és meggyógyulhasson betegségéből. Sajnos a lány története tragikusan végződött, mivel halála előtt “csak” 644 daru készült el, a maradék papírállatkát barátai fejezték be a lány temetésére.

A pécsi ötvös pár éve debütált origami kollekcióját is az említett történet ihlette, ám Blanka nemrég újra elővette ezt a formát, és jótékonysági kampányba kezdett a Kickstarter segítségével, amit “1000 wishes”-nek keresztelt el.

A Kickstarter egy olyan platform, ahol fiatal művészek lehetőséget kaphatnak arra, hogy izgalmas terveikhez és ötleteikhez adományt gyűjtsenek. A kreatív projektekhez bárki hozzájárulhat anyagilag, a pénz azonban csakis akkor válik elérhetővé a művész számára, ha maradéktalanul összegyűlt a kitűzött célösszeg.  

1000 wishes 2

– Sajnos az 1000 daru anyagköltsége horribilis, így kizárólag az oldal segítségével készülhetnek el a darvak – mondja Blanka. Hozzáteszi, hogy a közösségi finanszírozásban startolt projekt csakis akkor valósul meg, ha mind az ezer daru elkel, vagyis egészen addig nem is vonják le senki számlájáról a pénzt, amíg össze nem gyűlik 1000 vásárlási szándék.

Egyelőre azonban még a Blanka alkotásai is alig fogynak, a felkínált 1000 ékszerből eddig csupán 27-re érkezett igény.

Egy daru egyébként 30 000 forint, vagyis 150 dollár, amelyet kizárólag a Kickstarter.com oldalon keresztül tudunk megvásárolni, ennek során 5000 forinttal tudjuk támogatni a pécsi gyermekeket. Ebbe az árba a fiatal ötvös minden felmerülő költséget beleszámolt, vagyis az ezüst anyagárát, az őt segítő ötvösök munkadíját, a csomagolást, de még a banki kezelési költséget és az utalási díjat is tartalmazza az ár.

Az összegyűlő pénz – vagyis 5 millió forint – egy egyedülálló gyerekhospice intézmény, a Pillangó Ház megvalósításához járulna hozzá. A beruházás összköltsége 762 millió forint, ennek közel a fele már rendelkezésre áll pályázatokból. Ha a létesítmény megépül, az ország legjobban felszerelt gyerekhospice háza lesz, ahol nem csupán a gyógyíthatatlan gyermekek, de a fiatal felnőttek is európai színvonalú ellátásban részesülhetnek majd.

 

1000 wishes

Hogy zajlik a vásárlás?

Hogyan zajlik a vásárlás?

Nagyon fontos, hogy a jótékonysági darvakat csakis a Kickstarteren keresztül tudjuk megvásárolni, Blankánál személyesen nem. Ahhoz hogy adakozzunk, november 13-ig kell hogy utaljunk, az összeget nem vonja még le a bankunk, és nem is érkezik meg Blankához mindaddig, amíg össze nem gyűlik az 1000 darab vásárlás. Ha a projekt nem éri el a kitűzött célösszeget, a pénzt értelemszerűen nem vonják le a számlánkról.

Amennyiben úgy döntenénk, hogy segíteni szeretnénk, csupán annyit kell tennünk, hogy átutalással jelezzük vásárlási igényünket.  Ha minden jól megy és Blankához beérkezik az ezer igény, ötödmagával őrületes darugyártásba kezd, az ékszerek pedig pont a karácsonyfa alá kerülhetnek majd.