Divatforradalom: itt a színváltós hajfesték!

A divatvilág legújabb vívmánya a színváltós hajfesték, amely hőmérséklet-változás és a környezet alapján változtatja színét. A napokban Londonban bemutatott FIRE hajfesték gyártója világsikerre számít, a pécsi szakemberek azonban kételkednek a hajfesték hódításában a termék ugyanis rengeteg kérdést felvet. 

hirdetés

Nem szokatlan, hogy a divatvilágban a kémiához nyúlnak a divattervezők és olyan termékeket dobnak piacra, amelyek az anyagtudomány és a színváltó technológia fúziójaként jöttek létre – ezt a stílusirányzatot reaktív divatnak nevezi a divatvilág.

Az érdekes vizuális megoldások legújabb terméke a színváltós hajfesték, de biztosan emlékszünk a színváltós körömlakkra, vagy egyéb színátmenetes megoldásokra. Ezek közül a projektek közül sok befuccsolt, a színváltós hajfestéktől azonban sokat vár az ötletgazda, Lauren Bowen londoni divattervező. Pécsi szakembert kérdeztünk a témáról.

A  London Fashion Weeken a napokban bemutatott hajfesték egy különleges vegyi összetételű termék, amely a környezeti hatásokra reagálva változik, a halvány pasztellszínektől egészen az élénkvörösig. A festékanyagok „működése” egyszerű, szénalapú molekuláiban visszafordítható reakció játszódik le hőmérséklet-változás hatására, a hőmérséklet ugyanis befolyásolja a molekulák stabilitását, és megváltoztatja a fényelnyelő képességüket.

– A bemutatott hajfesték egyelőre a világos, szőke árnyalattól terjed a vörösig, amit csak fiatal, lázadó hölgyeken tudnék elképzelni – mondja Eszteri Zsófia, a pécsi Dudás-Hajas Szalon fodrásza.

Hozzáteszi, hogy további problémát jelenthet, hogy a hőmérséklet-változás hatására nem változik egységesen a szín, a haj foltos, egyeletlen árnyalatú lesz, a két szín közötti átmenet pedig bármilyen színt produkálhat, amire nem biztos, hogy számít az ember.

Elég csak elképzelni, hogy egy állásinterjúra, vagy egy fontos meetingre igyekezve a hidegebb fuvallatok miatt zöldesszürke árnyalatokban kezd el tetszelegni loboncunk.

pexels-photo-218966

Elvileg egészségesebb is lesz, mint közönséges társai

A színváltó hajfesték tervezői szerint a termék sokkal kevésbé lesz káros fejszőrzetünkre, állítólag sem a fejbőrt, sem a hajszálakat nem károsítja. Bár a toxikológiai vizsgálatok még folynak, illetve a kutatás, hogy milyen hatással vannak a vegyszerek a testre, a termék hamarosan kapható lesz a boltokban.

Ehhez sokat nem tudunk egyelőre hozzáfűzni, minden akkor fog eldőlni, amikor már ki is próbálhatjuk a terméket, ugyanúgy, ahogy a termék ára is – elképzelhetetlennek tartjuk, hogy megfizethető legyen a magyar pénztárcának.

Eszteri Zsófia elmondja, attól függetlenül, hogy nagyon szűk célközönséget céloz meg a termék, biztosan ki fogja próbálni, ha végre piacra dobják