Ha 35 év felett szeretnénk gyermeket…

Az elhatározás mellett számos külső tényezőt figyelembe kell vennie a családot tervezőknek. A sokat emlegetett ketyegő biológiai óra azonban már egyre kevésbé befolyásolja a hölgyeket. Mennyire számít a korunk, ha gyermeket tervezünk? Mit érdemes figyelembe venniük a 40 év feletti nőknek? A PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szülész-nőgyógyász és klinikai genetika szakorvosa, Dr. Veszprémi Béla segített eligazodni a témában.

hirdetés

A szakorvos szerint általánosan az mondható el, hogy a 20-35 év közötti kor a legideálisabb a gyermekvállalásra. Amennyiben ezt az intervallumot szűkíteni szeretnénk, véleménye szerint a 25-30 év közötti nők szervezetének az állapota a legmegfelelőbb arra, hogy megterhelés nélkül vállalhassák a szülést.

Várandós-anyuka-kismama-terhes1

– A húszas éveik során a nők egyre nagyobb része tanul még valamilyen felsőoktatási intézményben, ami egy rendkívül stresszes időszakot jelenthet az életükben. 30 éves koruk környékén azonban már nem csupán a szervezetük állapota, de a körülményeik is lehetővé teszik a hölgyek számára, hogy megterhelés nélkül vállalhassanak gyermeket – mondta a szakember.

A szülész-szakorvos emellett kiemelte, hogy a 18 év alatti korosztály, illetve a 35 év feletti nők esetében hasonlóan magas a rendellenességek kialakulásának kockázata a várandóság időszakában. 35 éves kor felett azonban már az anyai alapbetegségek – a magas vérnyomás, cukorbetegség, szervi elváltozások – pluszkockázatot jelentenek a kromoszóma-rendellenességek, vagyis a magzati kockázat mellett.

– A biológiai érettséggel együtt figyelembe kell venni, hogy a leendő édesanya szellemileg is felkészült-e a gyermekvállalásra. Ugyancsak sokat számít, hogy milyen körülmények között fogják felnevelni a picit – tette hozzá a szakorvos.

Szintén meg kell említeni – folytatta Dr. Veszprémi Béla –, hogy az idősebb várandós nők gyakrabban küzdenek társuló betegségekkel. Mindez nemcsak a magzati komplikációt növeli meg, hanem a terhesség kihordását is. Az anya a betegsége miatt gyógyszeres kezelésekre is szorulhat, amelyek szintén kihatnak a magzat fejlődésére, illetve több esetben a koraszülés esélyét is növelik.

Kitolódik a gyermekvállalás kora

A társadalmi berendezkedést, illetve a nők és a családok lehetőségeit megvizsgálva az tapasztalható, hogy folyamatosan növekszik a 35-40 év feletti hölgyek körében a gyermekvállalás. Veszprémi doktor szerint ez a hatás Pécsen is érezhető, jelenleg 8-10%-a a várandósoknak az idősebb korosztályhoz tartozik.

Gyakoribb a császározás

Az idősebb korban vállalt szülésnél gyakori probléma, hogy a kismama szervezete már nem reagál tökéletesen a szükséges változásokra és így a méhszáj sem tágul megfelelően. Ilyen esetben császármetszést kell alkalmazni a szülés során. Emellett a magzat monitorozásánál tapasztalt elváltozások esetén ugyancsak gyakrabban döntenek a császározás mellett, hogy csökkentsék a magzatnál kialakuló szövődményeket.

A szűréseket nem befolyásolja az életkor

Fontos megemlíteni, hogy az idősebb kismamáknak sem kell aggódniuk, hiszen az orvostudomány fejlődésével egyre korszerűbb módszerekkel szűrhetőek bizonyos rendellenességek. A szűrések elvégzését nem befolyásolja az anya életkora sem.

A szülész-szakorvos fontosnak tartja kiemelni, hogy továbbra sem zárható ki minden rendellenesség, annak ellenére, hogy a szűrés hatékonysága jelentősen javult.

Bizonyos vizsgálatok elvégzése 35 éves kor felett a magzatra nagyobb kockázatot jelenthetnek, azonban ilyen esetben a kismamák más vizsgálatok mellett is dönthetnek. A vetélési kockázat megszűnése mellett azonban számolnia kell a várandósoknak, hogy ez a vizsgálatok már nem térítésmentesek.