Ha a gazdi mozog, a kutya se maradjon otthon!

A kutya remek társa gazdájának. Legnagyobb öröm számára, ha minél több időt tölthetnek együtt, éppen ezért semmilyen kinti tevékenységből és aktivitásból nem kell kihagynia a gazdiknak kis és kicsit nagyobb testű kedvenceiket sem. Sabján Viktória 20 éve tart kutyát. Míg korábban egy spánielje volt, most két örökmozgó kutya, egy törpe schnauzer és egy jack russel terrier keverék a társa. Az évek alatt folyamatosan bővítette tudását az ebek mozgásigényével és szükségleteivel kapcsolatban, amikből most ízelítőt is ad.

hirdetés

 Ahhoz, hogy a kutyánkkal sportolhassunk, már kölyökként erre kell tanítani őket, vagy bármikor elkezdhető?
– Ha valaki versenyszerűen szeretne sportolni a kutyájával, akkor érdemes már kölyökként elkezdeni. Egyébként bármikor nekifoghatunk, a lényeg a fokozatosságban rejlik, mert a kutyákat is könnyen túl lehet terhelni. Például a közös futásoknál érdemes előbb rövidebb, majd egyre hosszabb távokat megtenni velük. Amire mindenképpen ügyelni kell az a bemelegítés és a levezetés/nyújtás. Erre az ő ízületeiknek és izomzatuknak is ugyanúgy szüksége van, mint nekünk, embereknek. Ha erre nem fordítunk kellő figyelmet a kutya könnyen lesérülhet, aminek rossz esetben műtét lehet a vége.

kutya_futó

 Milyen pozitív hatása van, ha közös kirándulásokon veszünk részt más kutyásokkal, és nem egyedül sétáltatjuk az ebet a természetben? 
– A kutya számára az igazi örömünnep, ha valamit együtt csinálhat a gazdájával, ezért a kirándulás egy remek közös program neki. Ezt már csak akkor tehetem izgalmasabbá a számára, ha a fajtársaival közösen élheti meg. A kutya jól érzi magát egy új szociális közegben, új kutyák között, ráadásul úgy, hogy közben új ingerek, szagok érik. Ilyenkor nagyon sokat kommunikálnak egymással, ami nekünk egyszerű játéknak tűnhet, de ez komoly feladat a kutya számára, ami testileg és szellemileg is lefárasztja.

Sabján Viki_kutya
Viki kutyái: Konor és Mia

– Gyakran látni, hogy futókhoz kutyáik is csatlakoznak. Milyen módszerrel és mennyi idő alatt lehet megtanítani az ebnek, hogy gond nélkül kövesse a gazdáját?
– Erre nagyon sok módszert tudnék felsorolni, de a jó hír az, hogy a kutyák többségének ezt nem kell tanítani abban az esetben, ha a kutya jól kézben tartható és megvan egy megfelelő kutya-gazda kapcsolat. Mivel falkából származik a legerősebb ösztön, ami dolgozik benne az a falkaösztön, így ha a gazdi elkezd futni a kutya ösztönösen követi őt.
Abban az esetben, ha ez valami oknál fogva nem megy ilyen egyszerűen, taníthatunk a kutyának lábnál követést (természetesen először gyalogosan), amit tovább lehet fejleszteni arra a szintre, hogy a kutya ezt futás közben is betartsa.

Az előbb leírtak nem csak akkor működik, ha a gazdi fut, hanem abban az esetben is, amikor biciklizés közben szeretné magával vinni a kutyáját.

Milyen további kutyával végezhető sportokat tudnál javasolni?
– Ezt a kérdést szerintem a kutya szükségleteinek szemszögéből érdemes megközelíteni.
A gazdák nagy része azt gondolja, hogy a kutyájának arra van szüksége, hogy fusson. Sokáig én is így gondoltam, de akik ezt kipróbálták már biztosan megtapasztalták, hogy miután 1,5 órán keresztül futtatták kedvencüket, azt otthon 10 perc pihenés követte csupán és jött a “na mi a meló főnök?” a kutya részéről.
Az ebeknek nem igazán erre van szüksége, hanem olyan interakciókra, amit a farkas falkában úgy hívnak, hogy vadászat.

kutya_training_2

Ebből kiindulva egy olyan kutyás sportágat kell találni, amelyet a gazda irányít és a kutyának folyamatosan kontrollált, irányított helyzetben kell dolgoznia. Ilyenből szerencsére nagyon sok van.

– Mire érdemes fókuszálni a választásnál?

– Fontos, hogy olyan mozgásforma mellett döntsünk, amit a kutya és a gazda is egyaránt élvez.Mind emellett jó, ha passzol a kutya ösztönvilágához, habitusához, mert ezek a kutyás sportok az eb ösztöneire építenek. pl.: a vadászkutyának a vadászat a legmegfelelőbb. Zárásképpen néhány ezekből: agility, mantrailing, frisbee, ösztön kontroll tréning, flyball, terelés, dog dancing stb.

kutyafrizbi-9