Ha valaki egyedülálló anya, fel kell adnia a gyönyöröket?

Az elvált édesanyák egy része mindenképpen szeretne újra társra találni, mások azonban nem szeretnének ismét férjhez menni, a férfiakat viszont egy gyermek is visszatarthatja a kapcsolattól. Pécsi szakembereket kérdeztünk meg. 

hirdetés
Uránia Mozi

– Azt nem mondanám, hogy a férfiak többsége nem vágyik komoly kapcsolatra, viszont kutatások igazolják, hogy általában nagyobb érdeklődést mutatnak a rövid távú kapcsolatok iránt, mint a nők – mondta el Kontrohr-Bősze Noémi pécsi tanácsadó szakpszichológus.

Nagy különbségek vannak a két nem között a szexuális érdeklődés intenzitását és az elköteleződés mértékét tekintve a szakember szerint. Ezek többnyire genetikai, környezeti hatásokra vezethetőek vissza. A férfiak alapvetően vizuális beállítottságúak, a másik nem egészségére, termékenységére, fiatalságára utaló jelekre vannak kiélezve. Míg a nők a férfiak társadalmi helyzetét, egzisztenciáját, hatalmát tartják vonzónak. A nők a befogadásra, míg a férfiak a hódításra vannak programozva. Egy gyermeket nevelő nő mellett már az apasággal kapcsolatos érzések is érintve vannak. Egy férfi könnyebben belemegy egy kapcsolatba csak a szex miatt, míg a nők általában megfontoltabbak. Egy gyermek jelenléte az elköteleződést sürgetheti.

Hogy lehet ezt a problémát megoldani?

A nők helyzete sokkal bonyolultabb ebben az esetben, hiszen elsősorban a gyermek szempontjait kell szem előtt tartaniuk, mondta Kontrohr-Bősze Noémi. Nem kell lemondaniuk a testiségről, mindez csupán körültekintőbb szervezést igényel. Vannak anyák, akiket a csalódások vagy a gyermekük védelme, esetleg újabb sérüléstől való megóvása tart vissza. Emiatt úgy érzik, nehezen tudnának újra mély kapcsolatba kezdeni, de alkalmi partnereik kielégítik szexuális vágyaikat. Ezt viszont „házon kívül”, tehát a gyerek tudta nélkül oldják meg.

Mások hamar megküzdenek ezzel és beengednek – talán túl korán is – egy vagy több új embert a családi fészekbe. Így nagy lesz a jövés-menés, amit a gyerekek viszont igazán megsínylenek. Az arany középutat lenne szerencsés megtalálni, és akkor bevonni a gyereket, ha már valóban komoly kapcsolatról van szó. Így az édesanyának sem lesz rossz érzése ezzel kapcsolatban.

– Ez egy rendkívül komplex probléma, amiről az emberek még ma is félnek beszélni Magyarországon – ezt már Mármarosi Melinda pécsi párkapcsolati tanácsadó mondta, aki szerint nálunk az emberek keveset beszélnek az intimitásról.

Ez leginkább szocializációs probléma volt, hiszen dédanyáink és dédapáink idején még nem volt divat egymás kezét sem megfogni, nem hogy a szexről felvilágosítani a gyerekeket. Ez a hozzáállás generációról generációra szállt, s bár azt hihetnénk, hogy mára már leküzdöttük a problémát, de még mindig sok helyütt számít tiltottnak az intim témákról való beszéd. Igenis fontos a szakértő szerint, hogy a gyerekek fel tudják tenni kérdéseiket, és az is, hogy a házastársak egymás között meg tudják vitatni az intim együttlétek során felmerülő gondokat, vágyaikat.

Mármarosi Melinda szerint az embernek el kell döntenie előre, hogy mi a célja a társkereséssel: van, aki testi kapcsolatot szeretne, más szabadidős partnerséget, valaki laza kapcsolatot, megint más egy társat, és akad, aki házasságot kíván kötni. Ha csak testi kapcsolatra vágyik, egyáltalán nem szükséges megemlítenie a családi állapotát. Ha viszont tartós kapcsolatra vágyik, akkor érdemes nyílt lapokkal játszani és kicsit tovább várni, míg rátalál a megfelelő párra, aki el tudja fogadni a helyzetet. Az szerinte is fontos, hogy a gyereknek csakis akkor mutassuk be az új párunkat, ha már viszonylag biztosak vagyunk benne.

Tegyük fel magunknak a kérdést, hogy milyen kapcsolatot szeretnénk

Bármilyen kapcsolatról is van szó, fontos, hogy a nő kimutathassa, mire vágyik, ne rendelje alá magát senkinek és ne szégyellje kimondani azt, mondta el a párkapcsolati tanácsadó.