Hódít a jóga Pécsen

Pécs is csatlakozott a Jóga Világnapjához, amit a minap tartottak. Ez alkalomból több országban, köztük Magyarországon is egyszerre végeztek gyakorlatokat. Ezzel több ezren ünnepelték együtt a jógát.

hirdetés

Idén a pécsi Zsolnay-negyed is felkerült a Jóga Világnapja térképére. Mintegy százan jógáztak egyszerre a kulturális negyed Ginkgo terén.

– Tavaly szerveztünk először közös gyakorlást az összes pécsi jógastúdióval karöltve. Akkor hatalmas siker volt. Kicsit előrébb is mozdítottuk a jóga iránti kíváncsiságot – meséli a kezdeteket Szilágyi Gabriella jógaoktató.

Mert Pécsen is egyre többen vették elő a kényelmes nadrágjukat, hozzá egy laza pólót és kezdtek neki egy teljesen új életvezetésnek.

160621_zsolnay-joga-8
Jóga a Zsolnay negyedben

– A jógát kezdetben csak a férfiak gyakorolhatták. Úgy is mondhatjuk, hogy a nőknek nem volt joguk ahhoz, hogy ezt végezzék. A nő ugyanis nem férhetett hozzá ahhoz a tudáshoz, amihez a férfi igen. A nők csak a tantra jóga megjelenésével kaptak lehetőséget a jóga gyakorlásához – mondja Gabi, aki évek óta tart órákat nőknek és férfiaknak egyaránt.

Ma már viszont rengetegen élik ezt a fajta egészséges életmódot. Pécsen is több terem szinte mindig telt házas, de akik ezt komolyan veszik, azoknak nemcsak az órákon, hanem otthon is szükséges gyakorolni.

A nyugati országokban, így Magyarországon is a nők egészségtudatosabbak, ebből kifolyólag nyitottabbak minden olyan életvezetési lehetőségre, amely segít mentálisan és fizikálisan az egészség megőrzésében. Ezért is jellemző az, hogyha az ember ellátogat egy jógafoglalkozásra, akkor inkább nőkkel találkozik.

Úgy tartják, hogy a jóga az életvezetés művészete.

Jóga New Yorkban a Time Squaren
Jóga New Yorkban, a Time Square-n

Az ember fizikális gyakorláson keresztül halad a szellemi gyakorlatok felé, miközben fejleszti önismeretét. Az önmegvalósítás útján cselekedeteit jó szándékkal végzi, helyes döntésekkel, tettekkel, pozitív gondolkodással a saját és a környezetében élők mindennapjait teszi boldogabbá.

Aki a jógát gyakorolja, ebben hisz és eszerint él. A nyugati országokban főként a nők hisznek ebben.

És még pár kép a Zsolnay-negyedből: