Íme, ekkor folyósítják a gyest, a gyedet és a gyetet

Rövid tájékoztató olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon a Magyar Államkincstár Központ információi alapján a gyermekgondozási díjra, gyermekgondozást segítő ellátásra és gyermeknevelési támogatásra való jogosultság meghosszabbításából adódó folyósításáról, melyet most mi is megosztunk.

A csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj folyósítására a megszokott rendben, az adott hónap első, második és harmadik munkanapján kerül sor.

A gyermekgondozási díjak folyósítására, melyeket a veszélyhelyzet kihirdetésére tekintettel hosszabbítottak meg, különbözet formájában április 3-án kerül sor.

Így akiknek a gyermekgondozási díjra való jogosultsága a veszélyhelyzet kihirdetésekor, azaz március 11-én, vagy azt követően szűnt meg – külön kérelem nélkül – két külön utalással kapják meg a márciusra járó ellátás összegét.

Az egyik utalás a gyermekgondozási díj eredeti (a gyermek kétéves kora) időpontjáig járó összeget tartalmazza, míg a másik utalás a fennmaradó időszakra (március 31-éig) tartalmazza a gyermekgondozási díj összegét.

Akiknek a gyes-gyet folyósítása március 11-én vagy ez után szűnt meg, a veszélyhelyzet idejére ezeket az ellátásokat – külön kérelem nélkül – továbbfolyósítják. A március 11–31. közötti időszakra az utalás április 6-án történik, amely a bankszámlákon április 7-én jelenik meg (ekkor jóváíródik), a postai úton továbbított ellátásokat pedig 2-3 nap múlva kézbesítik.

Ezek folyósítása a továbbiakban a családtámogatási ellátások folyósítására vonatkozó szabályok szerint történik.

Azok esetében pedig, akik március 11-e után gyest igényeltek – azonban a kormányrendeletben foglalt rendelkezések alapján meghosszabbított gyedre váltak jogosulttá – a már megállapított gyest hivatalból visszavonják.