Jóindulat, szexizmus vagy mindkettő?

A napokban jelent meg oldalunkon egy rövid összeállítás, melyben képekkel illusztráljuk, és ezen keresztül éltetjük, hogy a meleg idő beköszöntével nagyobb kedvvel járhatnak a férfiak az utcán. A cikk egyértelműen felkavarta az állóvizet és rendkívül megosztotta valamennyi olvasónkat. Egyaránt érkeztek pozitív és negatív vélemények. Ennek kapcsán kerestük meg Nyirati Andrást, Az emberiség erejével Alapítvány elnökét, hogy szakmai szemmel, emberjogi oldalról mondja el, milyen problémákat vethet fel egy ilyen jóindulattal közölt fotósorozat.

hirdetés

Az alapítvány elnöke a cikkel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az ilyesfajta bókoknak, valamint a szépség előtérbe helyezésének van egy fontos társadalmi és tartalmi háttere.

Mi is pontosan a jóindulatú szexizmus?

– Kukacoskodásnak tűnhet, hogy a feminista nézeteket vallók nem fogadják el, ha a nőket szépségükért, kedvességükért, vagy éppen jó problémamegoldó képességükért éltetik – mondja a szakértő.

– A probléma az ilyen jóindulatú kifejezésekkel azonban éppen az, hogy a hölgyeket egy skatulyába tereli, melyben a nőkhöz kapcsolódó sztereotip jelzőket erősítve jelenítik csak meg őket. Szakmai szempontból ezt nevezik jóindulatú szexizmusnak.

Az ilyen üzenetekkel azt a rendszert tartják életben, mely szerint a nők akkor közvetítenek értéket, ha szépek, csinosak, kedvesek. Tehát mindez azt fejezi ki, hogy nem tekint rájuk a társadalom a férfiakkal egyenlő kompetenciákkal, képességekkel rendelkezőknek – vélekedik Nyirati András.

Van-e rá igény?

Természetesen nem lehet eltekinteni attól, hogy valamennyi sajtótermék az olvasók érdeklődését kívánja kielégíteni. Felmerül tehát a kérdés, hogy miért nem lehet cél a különböző érdeklődésű olvasók kíváncsiságát megcélzó tartalmakat gyártani? Ennek megválaszolására azonban már rendkívül szerteágazó oldalait is meg kell vizsgálni az adott témát bemutató anyagnak.

Az alapítvány elnöke szerint, ha bárki egy ilyen jellegű fotósorozatot állít össze, abban lényeges szempontnak kell lennie, hogy a fotókon szereplő személyek ne veszítsék el személyiségüket. Ha arc nélkül láthatóak, az azt a nézetet erősíti, hogy a fotó szereplőire tárgyként tekinthetünk.

Ez még olyan formában is erősebb üzenet, ha a képnek nem volt célja az ártó, szexista, tárgyias megjelenítés.

Az összeállítás kapott számos kedvező véleményt nőktől és férfiakról egyaránt, melyek szerint valóban jól érzékeltetik a város kellemes, nyári hangulatát, míg sokak számára már nem fér bele az etikusság tartományába. Többek között egy országos ismertségű online portál, a Nők Lapja Café is erős kritikát fogalmazott meg a cikkel kapcsolatban, ami itt érhető el.

Mindezek ellenére, az, hogy egy ilyen témájú cikk képes volt ekkora port kavarni, sok szempontból tekinthető pozitívnak, hiszen azt is bizonyítja, hogy a társadalom szempontjából egy tisztázatlan, homályos határokkal rendelkező témáról van szó, amiről mindenképpen párbeszédet kell folytatni.