Kinek, mikor, mennyi adókedvezmény jár? Itt a válasz

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új kiadványa a személyijövedelemadó-kedvezmények kiszámításában segít a családoknak, friss házasoknak, sokgyermekes édesanyáknak és a súlyos betegséggel küzdőknek.

hirdetés

Egy év alatt sok változás történhet egy család életében: a házasság, gyermekvállalás, munkahelyváltás, betegség mind-mind hatással lehet az adózásra, az adó összegére is, ezért fontos, hogy jól szerepeljenek az összegek az adóbevallásunkban – olvasható a NAV közleményében.

Mi a teendő, ha valakinek év közben megszűnik a munkahelye? Ha az egyik gyermek után már nem jár a családi pótlék? Ha válás után a szülők gyerekeiket felváltva gondozzák?

A Kedvezmények példatárában ezekre a fontos kérdésekre kaphatunk választ.

Mint írja a NAV, a négy vagy több gyermeket nevelő anyák, az első házasok adókedvezménye, a családi és a személyi kedvezmény összegével csökkenthető a fizetendő személyi jövedelemadó. Ezét nem mindegy, hogy az szja-bevallásban ezeket milyen sorrendben, egyedül vagy megosztva, év közben, vagy egy összegben érvényesítjük.

A hasznos adókisokos sorról sorra mutatja be továbbá a bevallás helyes lépéseit. Segítségével megtalálhatjuk a saját élethelyzetünkhöz legközelebb álló példákat, és az utolsó fillérig kihasználhatjuk az adóból érvényesíthető kedvezményeket.

A Kedvezmények példatára ide kattintva tölthető le.