Láss a mosoly mögé: ma van a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja

A bántalmazás nem magánügy, a felelősség mindenkié, de van segítség – erre hívja fel a figyelmet a rendőrség a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján egy megrázó kép kíséretében.

hirdetés

A rendőrség Facebook-oldalán található figyelemfelhívó bejegyzésében azt is hangsúlyozza, fontos, hogy a mosoly és a smink mögé lássunk, és észrevegyük az intő jeleket, melyek arra utalnak, hogy valakit bántalmaznak.

„Ne légy néma tanú, ne légy néma áldozat.”

Ha azonnal szükség van a segítségre, hívjuk a 112-t, egyébként pedig bármelyik rendőrkapitányságon feljelentést tehetünk az év bármely napján.

Novák Katalin a családokért felelős tárca nélküli miniszter ma, a Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján Facebook-oldalán közzétett videóban kiemelte: van segítség a kapcsolati erőszak ellen, az ellátórendszer a háromszorosára bővült az elmúlt években.

Tíz évvel ezelőtt tizenkét krízisközpont és egy titkos menedékház volt, ehhez képest jelenleg húsz krízisközpont, nyolc titkos menedékház, hét kríziskezelő ambulancia és huszonegy félutas ház működik – tudatta.

A 2020 júliusától működő Pécsi Áldozatsegítő Központban például mintegy száz ügyfeléből – a mai napig – 17 esetben kapcsolati erőszakhoz fűződő bűncselekmény miatt keresték fel a szervezetet.

Működik az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat is: az ingyenesen hívható +36 80 205-520-as telefonszámon a nap 24 órájában segítséget lehet kérni.

Novák Katalin is felhívta a figyelmet, hogy az erőszak minden formája elfogadhatatlan, a kapcsolati erőszak pedig nem magánügy.

Forrás: MTI